Světlíkovy Vítkovice čelí dalšímu insolvenčnímu řízení

majitel Vítkovic Machinery Group Jan Světlík

majitel Vítkovic Machinery Group Jan Světlík Zdroj: Anna Vackova/E15

Další firma ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG) podnikatele Jana Světlíka čelí insolvenčnímu řízení. Jde o Vítkovice Gearworks, návrh podala brněnská firma Wetag Invest a týká se pohledávky za více než dva miliony korun. Wetag ji nabyla na základě smlouvy o postoupení pohledávky od původního věřitele, ostravské společnosti Concia tech.

Wetag žádá, aby soud poslal Vítkovice Gearworks rovnou do konkurzu. Vyplývá to z insolvenčního návrhu uveřejněného v insolvenčním rejstříku. Při konkurzu se veškerý majetek dlužníka rozprodá a výtěžek si následně rozdělí věřitelé.

Skupina Wetag už letos podala dva návrhy na některé z firem ze skupiny VMG. Pokud jde o společnost Vítkovice Mechanika, soud návrh zamítl. V případě společnosti Vítkovice Power Engineering insolvenční řízení dosud neskončilo, na příští týden je nařízeno jednání u soudu.

„Standardně jsme vyzvali dlužníka k úhradě pohledávky. Vzhledem k tomu, že ve stanovené lhůtě nedošlo k její úhradě, byli jsme nuceni, stejně jako v minulosti u společnosti Vítkovice Mechanika, podat ke Krajskému soudu v Ostravě insolvenční návrh,“ sdělila za skupinu Wetag Radka Háčková.

Vítkovice Gearworks podle ní v době podání návrhu dlužily přes 21 milionů korun. Uvedla, že návrh podaný na společnost Vítkovice Mechanika byl uspokojen dlužníkem v plné výši ještě v den jeho podání.

Mluvčí Vítkovic Eva Kijonková uvedla, že insolvenční návrh na Vítkovice Gearworks zatím nebude komentovat. „Nejprve se s návrhem seznámíme a pak zvážíme, jestli k němu poskytneme vyjádření jen pro soud nebo i pro média,“ uvedla Kijonková.

Insolvenční návrh by mohl zkomplikovat chystaný prodej firmy Vítkovice Gearworks. O něm má příští týden jednat valná hromada. Skupina chce prodat rovněž společnost Hutní montáže.

Společnost Vítkovice Gearworks je výrobcem atypických převodových skříní, ozubených dílů i kompletních pohonů pro různá průmyslová odvětví. Loni se dostala do ztráty 68,3 milionu korun, o rok dříve byla v zisku 31,3 milionu korun. Její tržby loni činily 659,3 milionu korun, v roce 2014 to bylo 702,2 milionu. Firma má přes 200 zaměstnanců.

Celá skupina Vítkovice Machinery Group má víc než 8000 zaměstnanců. Patří do ní přes 30 firem. Celý holding loni podle předběžných výsledků dosáhl konsolidovaného zisku 240 milionů korun, což bylo o 160 milionů korun méně než v roce 2014.

Wetag je investiční skupina se sídlem v Brně. Podniká například v oblasti správy, nákupu a vymáhání pohledávek.