Takata nahradí chemikálii spojovanou se závadami airbagů

Vystřelené airbagy po nárazovém testu

Vystřelené airbagy po nárazovém testu Zdroj: Mic, Flickr.com (CC BY 2.0)

Japonská společnost Takata Corporation přestane používat chemickou látku v nafukovacím systému svých airbagů, se kterou se spojují tragické exploze. Firma to dnes sdělila americkým regulačním úřadům. Vadné airbagy Takata jsou podle agentury AP po celém světě zodpovědné za minimálně šest úmrtí a stovky zranění.

Nafukovací systém potenciálně závadných airbagů společnosti Takata může explodovat a pak z něj do vozu vyletět části kovu. Výrobci aut svolali kvůli tomuto riziku po celém světě k opravám desítky milionů aut. V airbazích Takaty se jako hnací náplň používá dusičnan amonný. Právě s použitím této látky se od roku 2003 spojují desítky případů prasknutí nafukovače airbagů.

Výkonný viceprezident Takaty pro Severní Ameriku Kevin Kennedy v písemné výpovědi před úterním projednáváním záležitosti ve výboru amerického Kongresu uvedl, že Takata spolupracuje s jinými výrobci na výměně hnací látky za jiný typ, který by dusičnan amonný neobsahoval.

Problémy hlavně v Americe

Firma „hluboce lituje“ každé události, při které její nafukovač praskl, především pak v těch vozech, kde byl někdo zraněn nebo přišel o život, stojí rovněž ve výpovědi, kterou zveřejnil výbor pro energetiku americké Sněmovny reprezentantů. Nesděluje ale, jakou sloučeninou se firma dusičnan amonný rozhodla nahradit. Chemická látka, používaná též jako zemědělské hnojivo, se může stát nestabilní, je-li déle vystavena vzdušné vlhkosti.

Takata v květnu zvýšila počet vozů svolávaných kvůli tomuto riziku v USA na 34 milionů, dvojnásobek dosavadního počtu. Podle regulátorů jde o největší v historii amerického automobilového průmyslu. Celosvětově se svolávací akce týká 53 milionů aut různých značek. Všechny tragické události spojované s vadnými airbagy se staly ve vozech od japonské Honda Motor. K většině případů došlo v USA.