Tatra chce s Phoenixem znovu dobýt Rusko

Tatra Phoenix

Tatra Phoenix Zdroj: ctk

Česká Tatra získala v Rusku významné ocenění. S posledním modelem T 158 Phoenix zvítězila v kategorii Perspektiva roku na veletrhu Comotrans, který je považován za nejdůležitější výstavu v tomto oboru v zemi.

Automobilka s Phoenixem v Rusku letos začíná. Dodala dealerům první vozy pro předvádění a zkoušky, několik jich už i prodala. „T 158 Phoenix absolvoval úspěšně zkoušky v těžkém provozu na západní Sibiři v Nižněvartovsku i v několika lomech na teritoriu východně od Uralu,“ uvedl ředitel prodeje a marketingu pro východní trhy Jan Mesarč. Koncem září bude jeden kus předán na půlroční zimní testy ropné společnosti Surgutněftěgaz.

Je otázkou, jestli je název Phoenix náhodný. Historie Tatry nápadně připomíná příběh mytologického fénixe rodícího se z popela. Nový vlastník chce totiž také vzkřísit bývalou slávu značky na někdejších hlavních zahraničních trzích. Firma od svého založení v roce 1945 do roku 2012 prodala do zemí bývalého SSSR 92 tisíc nákladních automobilů.

„Tatra byla u toho, když začínal těžařský boom a budování severu Ruska. Sami Rusové říkají, že bez Tatry by Sibiř nedobyli. V minulých letech však společnost nebyla na ruském trhu moc aktivní a o její místo usilovali konkurenti ze západní Evropy,“ popsal pro E15 předseda představenstva Tatry Petr Rusek osudy značky v regionu. Zdůraznil, že firma nyní chce na tradici navázat a podniká pro to řadu kroků. „Jednáme s těžaři, budujeme dealerskou síť. Dnes do zemí SNS prodáváme zhruba dvě stě vozů. V horizontu jednoho roku bychom chtěli dosáhnout čtyř stovek,“ plánuje Rusek.

V létě společnost podepsala memorandum o spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu Sverdlovské oblasti. Kromě jednání o dodávkách nákladních vozů a komponent má zájem se v regionu podílet na projektu převodu veřejné dopravy na plynová paliva a budování potřebné infrastruktury.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Bývalý spolumajitel Tatry Rishi nesmí do Česka, soud má strach z ovlivňování svědků