Tatra dodá speciální podvozky pro armádní vyprošťovací vozy

Tatra Force 8x8 vyprošťovací vozidlo

Tatra Force 8x8 vyprošťovací vozidlo Zdroj: Tatra

Speciální podvozky pro armádní vyprošťovací vozidla by měla dodat společnost Tatra. Za pět těžkých podvozků Tatra T-815 8x8 státní podnik Vojenský technický ústav (VTÚ) zaplatí do 140 milionů korun. Informace o zakázce, kterou vyhlašuje VTÚ, projedná v pondělí vláda.

Podvozky jsou určeny pro nová vyprošťovací vozidla, jejichž dodávku VTÚ pro českou armádu zajišťuje. Zakázku na samotné pořízení vyprošťovacích vozidel od VTÚ za 197 milionů korun projednávala vláda již na jaře.

Stroje, které dosud nejsou v armádní výzbroji, mají mimo jiné zabezpečit provoz a používání kolových bojových vozidel a kolových obrněných transportérů Pandur. Nasazeny by mohly být i při případných bojových činnostech českých jednotek v zahraničních operacích, ale i při výcviku.

Přemrštěná cena

V minulosti ministerstvo zvažovalo nákup 11 těchto vozidel za 600 milionů korun od šternberského Vojenského opravárenského podniku. Cena byla kritizována jako přemrštěná.

„Veřejná zakázka v hodnotě do 140 milionů korun je zadávána v souladu se zákonem o veřejných zakázkách zadávacím postupem mimo působnost tohoto zákona a bude realizována v roce 2016,“ dodala mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeisterová k nákupu podvozků.