Tatra expeduje první vozy do Mexika. Zemi pomůžou při povodních

Vůz Tatra určený pro Mexiko

Vůz Tatra určený pro Mexiko Zdroj: ctk

První referenční zakázka kopřivnické automobilky v Mexiku přesahující 70 milionů korun dostává konkrétní obrysy. Tatra Truck v těchto dnech realizuje vývoz prvních 16 vozidel pro státní organizaci bojující s povodněmi a jejich následky.

Český výrobce vyhrál výběrové řízení díky lepším jízdním vlastnostem v terénních podmínkách a také vyšší nosnosti svých nákladních aut mimo silnice než nabízela konkurence.

„Z vyšší nosnosti pramení pro zákazníka další výhody, v tomto případě použití hydraulické ruky s vyšší kapacitou a větším rozsahem a také použití větší valníkové plošiny s větší kapacitou pro náklad, jak váhově, tak objemově. V případě spokojenosti zákazníka s našimi vozidly lze očekávat tyto objednávky každý rok,“ uvádí k zakázce projektový manažer Tatry Karel Ritschel.

Vozy Tatra určené pro MexikoVozy Tatra určené pro Mexiko | ctkTatrovky připravené na odvoz do Mexika (foto: ČTK)

Kopřivnická továrna dodá do Mexika 16 stejných podvozků, které se liší nástavbou. Čtyři vozidla, která jsou určena pro přepravu vodních čerpadel či jiných zařízení potřebných v oblastech postižených povodněmi, odjíždějí z Kopřivnice s valníkovou plošinou a hydraulickou rukou. Dvanáct vozidel bude mít napevno nainstalovanou nástavbu v podobě velkokapacitního čerpadla.

K instalaci čerpadlových nástaveb dojde přímo v Mexiku před předáním zákazníkovi. Všechna vozidla jsou vybavena spolehlivým a prověřeným vzduchem chlazeným tatrováckým motorem a převodovkou.

Státní tendr

Tendr vypsala státní organice Conagua, jejíž původní vozy už nedokázaly vyhovět stále rostoucím nárokům souvisejícím s rozvojem mexické infrastruktury a častými sesuvy půdy při povodních. S ohledem na rozlohu Mexika lze po splnění této zakázky očekávat další objednávky vozů, například těžařů, stavebních firem či zemědělců.