Tatra uspěla v Ázerbájdžánu. Dodá dalších padesát vozů

Tatra

Tatra Zdroj: Euro Jan Rasch

Kopřivnická automobilka Tatra dodá dalších 50 nákladních vozů do Ázerbájdžánu. Zásilka má hodnotu více než sto milionů korun.Uvedl to mluvčí Tatry Andrej Čírtek. Tatra dodala za posledních osm let do Ázerbájdžánu 500 automobilů.

Ázerbájdžán je pro Tatru významným odběratelem. Zásilka je určena pro tamní ministerstvo dopravy, vozidla budou používat organizace, které jsou na ministerstvo přímo navázány. „Letos tamní ministerstvo dopravy nakoupilo 75 vozidel Tatra 815 Euro3 ve verzích: jeřáb, sypač, kropící vůz a univerzální dokončovací stroj,“ uvedl Čírtek. Vlak s automobily vyrazí z Kopřivnice ve čtvrtek.

„Ázerbájdžán mohutně investuje do svojí infrastruktury a vozidlo Tatra se osvědčilo při jejím budování,“ uvedla ředitelka prodeje Tatry pro Rusko a Společenství nezávislých států Dana Hlávková.

Nástup na ruský trh

Tatra podle mluvčího pracuje na získání nových zákazníků i na ruském trhu. Chce uplatnit především model Tatra Phoenix, který by měl do budoucna sloužit jako univerzální řada pro zákazníky v civilním sektoru. „Tatra byla nasazena do ostrého provozu u jednoho z největších těžařů v Rusku, aby se ověřilo, jak obstojí v tvrdých zimních podmínkách. Jsme přesvědčeni o úspěchu, který bude silnou referencí pro další ruské zákazníky,“ uvedl ředitel prodeje a marketingu pro východní trhy Jan Mesarč.

Tatra má od letošního března nové majitele. Automobilka patří společnosti Tatra Trucks, kterou vlastní čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera. Firma získala Tatru v dražbě, kam se automobilka dostala kvůli dluhům. Novému managementu se podle Čírtka daří postupně získávat zpět důvěru bank, subdodavatelů i zákazníků a podnik směřuje k naplnění cíle pro letošní rok vyrobit přes 800 vozidel, což je stoprocentní nárůst oproti roku 2012.

Bývalý spolumajitel Tatry Rishi nesmí do Česka, soud má strach z ovlivňování svědků