Tatra zvýšila tržby o čtvrtinu, pomohla jí i slabá koruna

Automobilka Tatra představila 4. listopadu na svém polygonu v Kopřivnici na Novojičínsku vozy modelové řady Tatra Phoenix s motory nejpřísnější emisní specifikace Euro 6. Vozy z řady Phoenix tvoří asi čtvrtinu prodeje automobilky.

Automobilka Tatra představila 4. listopadu na svém polygonu v Kopřivnici na Novojičínsku vozy modelové řady Tatra Phoenix s motory nejpřísnější emisní specifikace Euro 6. Vozy z řady Phoenix tvoří asi čtvrtinu prodeje automobilky. Zdroj: CTK

Společnosti Tatra Trucks se v loňském roce dařilo, celkové tržby firmy přesáhly 3,7 miliardy korun, to je o 24 procent více než v předešlém roce. Tržby ze samotného prodeje vozidel vyskočily dokonce o 39 procent. K růstu výrazně přispěla i slabá koruna, firma totiž 80 procent své produkce exportuje na zahraniční trhy.

Jde o předběžné výsledky, ekonomické výsledky zveřejní společnost v březnu. Firmě se loni podařilo prodat 850 vozidel, což je podle mluvčího firmy Andreje Čírtka nárůst oproti roku 2013 o 18 procent.

„Plán prodeje na rok 2014 byl překonán o 12 procent co do počtu kusů, respektive o 30 procent co do tržeb za vozidla,“ uvedl Čírtek. Dodal, že výroba vozidel za rok 2014 dosáhla počtu 821, což je nárůst o přibližně osm procent oproti předešlému roku i oproti plánu. Tatra Trucks zvedla meziročně prodej náhradních dílů, a to o 40 procent. Firma také expandovala na nové trhy například v Mexiku a Nové Kaledonii.

Na přelomu roku zahájila na základě dohody s dodavatelem motorů Paccar a kabin DAF prodej nové generace vozidel Phoenix Euro 6.

Akciová společnost Tatra Trucks vlastní kopřivnickou automobilku od března 2013, kdy získala podnik v dražbě kvůli nesplácení dluhů bývalým vlastníkem Tatra a.s. Výrobu obnovili podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera v první polovině roku 2013.

Aktuálně firma zaměstnává přibližně 850 kmenových zaměstnanců v mateřské společnosti a necelých 500 ve dvou dceřiných společnostech zaměřených zejména na slévárenství a kovárenství.