Temelín už je připraven znovu začít vyrábět elektřinu

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Provozní personál jaderné elektrárny Temelín nastartoval reaktor prvního bloku, který byl kvůli opravě odstaven na začátku měsíce. Blok operátoři k přenosové soustavě připojí po dosažení padesátiprocentního výkonu reaktoru, což by mělo být v noci na pondělí. V tu chvíli opět elektrárna začne vyrábět energii.

„Vše dosud nasvědčuje tomu, že výroba elektřiny z prvního bloku bude na pondělní energetickou špičku obnovena,“ uvedl mluvčí Temelína Marek Sviták. Provozní personál nastartoval reaktor prvního bloku v 17:15.

První blok stál kvůli opravě zpětné klapky na potrubí v nejaderné části elektrárny od 3. září. Druhý výrobní blok Temelína pak odstavili energetici v noci na pátek kvůli poruše. Z kontrol druhého bloku vyplynulo, že rotor turbogenerátoru je podle všech parametrů v pořádku. Oprava bude spočívat ve výměně břitu olejového těsnění ložiska turbogenerátoru. Odstávka je plánována na dva týdny.

Česká republika se v pátek na čas dostala do situace, kdy musela elektřinu dovážet. Kvůli odstávce totiž nevyráběla energii ani uhelná Elektrárna Chvaletice. Ta výrobu v jednom bloku ze čtyř odstavených obnovila v sobotu.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. Teď je největším zdrojem výroby elektřiny v ČR. Letos zatím vyrobila 8,8 milionů MWh elektřiny. Vzhledem k prodlouženým a neplánovaným odstávkám Temelín letos nepřekoná dosud nejvyšší roční výrobu elektřiny z roku 2012, která dosáhla 15,3 miliardy kilowatthodin.