Temelín začal po odstávce opět vyrábět elektřinu

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Dnes nad ránem obnovil druhý blok jaderné elektrárny Temelín výrobu elektřiny. Stalo se tak po 20 dnech, kdy nepracoval žádný blok. Odstávka prvního bloku bude pokračovat ještě do závěru srpna. Odstávka druhého bloku trvala 104 dní, její prodloužení způsobila oprava vnitřní netěsnosti parogenerátoru.

Personál elektrárny nyní bude postupně zvyšovat výkon reaktoru a na plný výkon se druhý blok dostane v neděli 2. srpna, uvedl to řekl mluvčí Temelína Václav Brom. Kvůli výměně čtvrtiny paliva stále pokračuje odstávka prvního bloku. Podle harmonogramu má být spuštěn koncem srpna.

Prodloužení odstávky druhého bloku bude mít vliv na celoroční produkci Temelína. „Letos se nepodaří překonat dosud nejvyšší roční výrobu elektřiny z roku 2012, která dosáhla 15,3 miliardy kilowatthodin,“ uvedl Brom.

Nejdelší odstávka od roku 2008

Ani jeden ze dvou jaderných bloků elektrárny neběžel od 11. července. Od zahájení provozu měla elektrárna Temelín pět odstávek delších než 100 dní. Dosud nejdelší byla na prvním bloku v roce 2008 a trvala 140 dní. Při spouštění do provozu se totiž poškodily lopatky na třetím nízkotlakém rotoru. Odborníci je museli vyměnit a zkontrolovat zbývající dva rotory.

Temelínská elektrárna patří společnosti ČEZ. Její mluvčí Ladislav Kříž uvedl, že fakt, že Temelín elektřinu nevyráběl, nemá díky letnímu období žádný dopad na dodávku elektrické energie zákazníkům. Výrobu Temelína podle něj nahrazují ostatní elektrárny.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. Teď je největším zdrojem výroby elektřiny v ČR. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. Letos zatím vyrobila 7,638 miliardy kilowatthodin elektřiny.