Temelín zažil rekordní rok

Temelín (foto Martin Pinkas, Euro)

Temelín (foto Martin Pinkas, Euro) Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Jaderná elektrárna Temelín za rok poprvé vyrobila více než 15 miliard kilowatthodin elektřiny. Hranici překročila 25. prosince večer, uvedl to mluvčí elektrárny Marek Sviták. Očekávaná letošní výroba Temelína je zhruba 15,3 miliardy kWh elektřiny. Dosavadní roční rekord z loňska měl hodnotu 13,946 miliardy kWh elektřiny.

Pro překonání hranice 15 miliard kilowatthodin musel Temelín splnit dvě základní podmínky - realizovat obě plánované odstávky do 100 dnů a neplánované ztráty udržet pod dvěma procenty. „Vypadá to jednoduše, ale tyto hlavní cíle se rozpadaly do dalších tisíců dílčích úkolů. Bylo nám jasné, že pro výrobu 15 Tera musíme řadu věcí změnit,“ řekl ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský. Energetici prý proto například stabilizovali organizační strukturu, změnili pracovní návyky, vylepšili zařízení a upravili způsob řízení odstávek.

Temelín vyprodukuje pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Jaderná elektrárna se připravuje na plánovanou dostavbu třetího a čtvrtého bloku. Koncem února by měl ČEZ dokončit předběžné hodnocení nabídek na projekt. Definitivního vítěze tendru by energetická společnost chtěla znát do září 2013. Do konce příštího roku by pak chtěl ČEZ uzavřít smlouvu s vítěznou společností.

Obří zakázku řeší antimonopolní úřad

O dostavbu Temelína se ucházejí americko-japonská společnost Westinghouse, česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a francouzská Areva, kterou však ČEZ ze soutěže v říjnu vyřadil pro porušení podmínek tendru.

Francouzská společnost se proti rozhodnutí ČEZ odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a snaží se do soutěže vrátit. ÚOHS zatím zakázal ČEZ vynést v tendru definitivní rozhodnutí, dokud o odvolání nerozhodne.

Vítěz tendru by měl v Temelíně vystavět třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny. Tím by se výkon Temelína více než zdvojnásobil ze současných 2000 megawattů. Hodnota zakázky se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. Dostavba Temelína by měla být dokončena nejpozději v roce 2025.