Tereos žádá o povolení ke zdvojnásobení výroby biolihu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: agroweb

Největší tuzemský lihovar pro výrobu biolihu patřící společnosti Tereos TTD se připravuje na možné budoucí zdvojnásobení produkce. Již žádá o povolení, aby místo dosavadních 55 tisíc mohl vyrábět až 120 tisíc kubických metrů biolihu. Ten se povinně přimíchává do benzinu. Rozvíjí se i jeho spotřeba v palivu E85, které obsahuje 85 procent lihu.

„Jde o administrativní opatření související s povolovacím řízením pro projekt na energetické využití lihovarnických výpalků. Lihovar neprojde žádnou technickou úpravou. Už teď je schopen při dostatku cukrové řepy vyrobit 120 tisíc metrů krychlových etanolu,“ říká Jakub Hradiský, mluvčí Tereos TTD. Loni lihovar vydestiloval 93 tisíc metrů krychlových surového lihu, z něhož odvodněním získal 55 tisíc metrů krychlových bioetanolu. Zbytek firma použila na výrobu potravinářského lihu.

Na českém trhu se v roce 2013 spotřebovalo podle statistik ministerstva průmyslu 110 tisíc metrů krychlových biolihu. Tuzemská výroba byla 132 tisíc metrů krychlových. Pokud by Dobrovický lihovar najel na maximální kapacitu, byl by schopen pokrýt celou českou spotřebu. Zatím se o trh rovným dílem dělí s lihovarem ve Vrdech společnosti Ethanol Energy, který líh vyrábí z obilí.

Výroba a spotřeba bioetanolu v ČeskuVýroba a spotřeba bioetanolu v Česku

Tereos TTD zdůvodňuje žádost o povolení vyšší výroby větší pružností při přesouvání cukrové řepy mezi výrobu cukru a biolihu. Argumentuje možnými změnami v regulaci výroby cukru v Evropské unii. Tereos předpokládá, že objem zpracované řepy poroste.

Výrazný růst české spotřeby biolihu jako příměsi do benzinu se ovšem nečeká. Spotřeba benzinu od roku 2007 klesla zhruba o čtvrtinu. Od roku 2010 se podíl biolihu v palivu drží na 4,1 procenta. Podle evropských pravidel se má zvednout do roku 2020 na deset procent. Nyní se ovšem diskutuje o revizi. Ve hře je snížení podílu biopaliv první generace, mezi něž patří i biolíh z řepy a obilí, na pět procent. Česko s tímto návrhem nesouhlasí.

Prodej biopaliva v Česku roste
Trh s bioetanolem může v příštích letech oživit prodej paliva E85, v němž je 85 procent lihu a 15 procent benzinu. Od roku 2011 se zvedl prodej E85 z 7100 na 22 600 tun. Loni se tak díky E85 prodalo zhruba 25 tisíc metrů krychlových biolihu. Největším výrobcem E85 je v Česku Tereos TTD. „Palivo E85 prodáváme od roku 2009, v posledním čtvrtletí roku 2013 jsme prodali 16 tisíc metrů krychlových a jeho prodeje neustále rostou,“ říká mluvčí Tereosu Jakub Hradiský.

Martin Kubů: Biopaliva druhé generace jsou zatím fikce