Tesla chystá cenově dostupný elektromobil pro masy

Tesla na ženevském autosalonu (ilustrační foto)

Tesla na ženevském autosalonu (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0 Clement Bucco-Lechat via Wikimedia

Tesla Motors připravuje zbrusu nový vůz Model E. Jeho předností by měla být především cenová dostupnost a vysoký dojezd. Podle šéfa automobilky Elona Muska bude model k dispozici za 12 až 18 měsíců.

Podle předběžných informací by se měl Model E prodávat za cenu 30 až 35 tisíc dolarů, přičemž dojezd by měl mít více než 300 kilometrů, jak uvedl web green.autoblog.com. Cena je tedy přibližně srovnatelná s konkurencí typu Nissan Leaf (a poloviční oproti Modelu S), ale dojezd by měl být dvakrát vyšší, tvrdí web hybrid.cz.

Automobilka v současné době připravuje nákres a hliněný model. Prototyp by mohl hotový do konce roku 2014. První vozy by mohly být veřejnosti k dispozici začátkem roku 2015. Levný elektromobil značky Tesla nesl dříve kódové označení Blue Star. Půjde o třetí generaci elektromobilu značky Tesla Motors a k zákazníkům by se měla dostat v letech 2016 až 2017. První prototyp ale automobilka představí už za 12 až 18 měsíců.

Připravovaný Model E by měl zároveň naplno zaměstnat novou továrnu automobilky v kalifornském Fremontu, která má údajně roční výrobní kapacitu až 500 tisíc aut. Prozatím se zde vyrábí auta v maximální objemu desítek tisíc kusů ročně.

Továrna Tesla Motors ve FremontuTovárna Tesla Motors ve Fremontu | CC BY 2.0 Steve Jurvetson via WikimediaTovárna Tesla Motors ve Fremontu (Zdroj: Wikimedia Commons)

Tesla se začíná pomalu prosazovat v Evropě

Na evropském trhu se značka zabydluje jen pozvolna. Před nedávnem pustila Model S na německý trh. Pro Teslu je Německo klíčovým trhem, proto mu věnuje náležitou pozornost. Země bude mít díky Tesla Motors druhou největší síť rychlodobíjecích stanic Supercharger po USA.

Vstupní branou do Evropy ale pro Tesla Motors bylo hlavně Norsko. Severská země je totiž elektromobilitě příznivě nakloněna. Model S brzy ovládl celý tamní automobilový trh. Na druhou stranu rychle rostoucí počet elektromobilů na norských silnicích zde vyvolal diskuzi, zda by se podpora elektromobilů neměla omezit.

Tesla Motors slaví úspěch také na švýcarském trhu, kde ovládla celý trh aut "do zásuvky". V září 2013 Tesla Motors prodala ve Švýcarsku celkem 66 vozů. Jde o měziměsíční nárůst o téměř 50 procent, v srpnu zde prodala 42 kusů. V devátém měsíci letošního roku si tak Model S ukrojil podíl 0,3 procenta z celkových automobilových prodejů, kterých bylo celkem 22 632.