Tesla má za 36 hodin přes čtvrt milionu objednávek na nový Model 3

Tesla Model 3

Tesla Model 3 Zdroj: CTK

Představení Tesly Model 3
Představení Tesly Model 3 - lidé čekají na otevření showroomu, aby mohli složit zálohu
Představení Tesly Model 3
Představení Tesly Model 3
Představení Tesly Model 3
7
Fotogalerie
Americký výrobce elektrických vozů Tesla Motors získal za 36 hodin 253 tisíc objednávek na svůj nový sedan Model 3. To je velmi rychlý start prvního vozu automobilky určeného pro masový trh, který se k zákazníkům dostane nejdříve za 18 měsíců, uvedla agentura Reuters.

Generální ředitel Tesly Elon Musk v pátek uvedl, že Model 3 by měl jít do výroby koncem roku 2017. Základní cena bude 35 tisíc dolarů (830 tisíc korun).

Galerie: Tesla Model 3

Nový model se bude vyrábět v továrně ve Freemontu, do jejíž expanze automobilka výrazně investovala. Do roku 2020 by kapacita výroby továrny měla stoupnout na 500 tisíc vozů ročně.

Tesla Motors nyní vyrábí dva modely s elektrickým pohonem. Je to sedan Model S a sportovně užitkový vůz Model X, který se začal prodávat loni v září. Před Modelem S vyráběla Tesla ještě sportovní Roadster, jeho výrobu ale v roce 2012 ukončila.

Automobilka loni prodala přes 50 tisíc vozů, což bylo o 60 procent více než v roce 2014. Letos plánuje zvýšit dodávky na trh na 80 tisíc až 90 tisíc automobilů. Tesla byla založena v roce 2003, doposud se jí však ani jednou nepodařilo vykázat celoroční zisk. Letos už ale firma zisk očekává.