Tesla má za sebou úspěšný rok, zvyšuje výrobu o 35 tisíc aut ročně

Tesla Model S

Tesla Model S Zdroj: CC BY-SA 3.0 Crixxor via Wikimedia

Tesla Motors už vyrábí 600 elektromobilů Model S týdně. Prohlásil to šéf kalifornské firmy Elon Musk. Aktuálně firma oznámila rozšíření výroby o přibližně 35 tisíc aut za rok. Investice přijde na 415 milionů dolarů.

Letos Tesla Motors doručí zákazníkům asi 21 500 elektromobilů Model S, což odpovídá původním plánům. Díky průběžnému navyšování výroby by se toto číslo mělo během roku 2014 výrazně zvednout až k 50 000 kusů.

K tomu budou ale potřeba také další investice do nových výrobních zařízení. Ty plánuje Tesla v objemu 415 milionů dolarů. Rozšíření výrobní kapacity v továrně ve Fremontu se nebude týkat pouze Modelu S, ale také chystaného elektrického SUV Model X.

Ještě větší zisky by měl zajistit také nástup levného elektromobilu v podobě Modelu E, který by se měl na trh dostat už v roce 2017.

Továrna Tesla Motors ve FremontuTovárna Tesla Motors ve Fremontu | CC BY 2.0 Steve Jurvetson via WikimediaTovárna Tesla Motors ve Fremontu

Úspěšná doma i v Evropě

Aktivní je automobilka doma v USA, ale také v Evropě. Ve Spojených státech dál buduje síť rychlodobíjecích stanic Supercharger. Cíl zní jasně: do roku 2015 pokrýt 98 procent populace USA a části Kanady. Už nyní je téměř hotové propojení východního a západního pobřeží.

Síť stanic Supercharger buduje Tesla také v Evropě, a to v Německu, Nizozemsku, Švýcarsku. Do konce roku 2014 má být pokryto 100 procent populace v Nizozemsku, Lucembursku, Belgii, Švýcarsku, Rakousku, Dánsku a Německu. Téměř sto procent populace chce Tesla pokrýt v Anglii, Walesu a Švédsku.

2981664:normal690:true:trueRozmístění Superchargerů Tesla v Evropě

S budováním stanic úzce souvisí prodeje elektromobilů ve vybraných evropských zemích. Zatímco například ve Švýcarsku se stala Tesla nejoblíbenějším autem "do zásuvky", v Norsku překonala v prodejích všechny ostatní značky a tamní trh ovládla úplně. Na podzim vstoupila Tesla také na důležitý německý trh. O vstupu do Česka zatím nejsou žádné informace.

Americký výrobce elektrických vozů začal nabízet svůj Model S také v Číně. Kvůli sporu o obchodní značku však automobilka zatím nedala tomuto vozu čínský název. Důvod je prostý: čínský název „Tche S' La“ si již v roce 2006 zaregistroval místní podnikatel, který se odmítá obchodní značky vzdát.

Akcie rostou i přes zádrhele

Akcie Tesla Motors vyrostly od začátku letošního roku několikanásobně. Letos dosáhly rekordu vysoko přes 190 dolarů za kus. Na podzim však zažila hodnota cenných papírů strmý pád po sériích požárů vozů Model S.

Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop)Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop) | CC BY-NC 2.0: jdlasica via FlickrElon Musk

Pro šéfa automobilky Elona Muska (a hlavního mozku futuristické hromadné dopravy Hyperloop, vesmírného programu Space X a spoluzakladatele PayPalu) ale pokles nebyl žádným velkým zklamáním. Jak na konci léta prohlásil, cenné papíry Tesla Motors mají vyšší hodnotu, než jakou si automobilka zaslouží.

Nejhledanější automobilová značka na internetu
Podle výzkumu společnosti Google byla v roce 2013 Tesla Motors nejčastěji zadávanou automobilovou značkou ve vyhledávačích ve Spojených státech. Zároveň s tím se meziročně Tesla stala internetovým skokanem roku.