Tesla Model S je podle amerických spotřebitelů nejlepší auto vůbec

Tesla Model S

Tesla Model S Zdroj: CC BY 2.0 : Mulad via Flickr

Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu
Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu
Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu
Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu
Továrna Tesla Motors v kalifornském Fremontu
11
Fotogalerie
Spotřebitelé ve Spojených státech udělali Elonu Muskovi radost. Model S, vlajková loď kalifornského výrobce elektromobilů Tesla Motors, byl zvolen nejlepším autem trhu. Vyplývá to ze zprávy Consumer Reports (CR). Současně akcie automobilky dosáhly nového rekordu.

Consumer Reports udělil elektromobilu nejvyšší hodnocení díky dynamickým jízdním vlastnostem, a to i přesto, že se auto prodává za více než 89 tisíc dolarů a v loňském k zákazníkům putovalo „pouze“ necelých 23 tisíc vozů.

Jak poznamenává editor Consumer Reports pro automobilový trh Rik Paul, umístit se zrovna mezi automobilovými značkami je v dnešní době obrovsky těžké. „Vyrostla tvrdá konkurence,“ tvrdí Paul s tím, že doby, kdy žebříčku dominovala hrstka největších značek je dávno pryč.

Povídejte se, jak v kalifornském Fremontu vzniká oceněný vůz Tesla Model S

Nedlouho po hodnocení Consumer Reports akcie Tesly vystřelily nahoru o desítky procent. Nereagovaly však na přestižní titul, ale spíš na prohlášení analytika z Wall Streetu Adama Jonase, který uvedl, že mladá automobilka je schopná se zaručit za akcie do výše 320 dolarů. V současné době (středa 26.2. odpoledne - pozn. aut.) se hodnota cenných papířů pohybuje kolem 248 dolarů za kus. Růst akcií také podporuje plán Tesly postavit obří továrnu na baterie do elektrických zařízení, což by podle Jonase vytáhlo Teslu mezi významné hráče v oblasti nejen elektromobility.

Akcie TeslaVývoj akcií Tesla MotorsVývoj akcií Tesla Motors | Yahoo FinanceVývoj akcií Tesla Motors za poslední rok

Consumer Reports
Consumer Reports je respektovaný měsíčník vydávaný americkou Unií spotřebitelů již od roku 1936. Publikuje nepřeberné množství spotřebitelských recenzí podložených testováním a výzkumy mezi lidmi. Magazín má pravděpodobně významný dopad na spotřebitelské chování amerických domácností. Každý měsíc putuje do poštovních schránek po celých Spojených státech více než sedm milionů výtisků. Consumer Reports, jehož roční „testovací rozpočet“ je nastaven na 21 milionů dolarů, si zakládá na své nezávislosti.

Expanze Tesla Motors pokračuje

Tesla v nedávné době zveřejnila finanční výsledky za celý rok 2013. Za poslední čtvrtletí minulého roku dodala zákazníkům rekordních 6892 elektromobilů Tesla Model S. Za celý rok automobilka prodala 22 477 automobilů.

Při prodeji více než 22 tisíc elektromobilů měla Tesla obrat 2,5 miliardy dolarů, příjmy se pak vyšplhaly na 761 milionů a čistý zisk činil 46 milionů dolarů. Ačkoliv v současné době je pro Teslu stále klíčový domací americký trh, už na konci roku 2014 firma očekává, že prodeje v Asii a Evropě budou dvojnásobné oproti trhu v USA.

Automobilka chystá také podstatné výdaje a další kapitálové investice do své budoucnosti. Firma chce rozšířit výrobní kapacity pro Model S a Model X, dokončit Model X, rozšířit síť obchodů a servisních center, rozšířit síť rychlodobíjecích stanic Supercharger a především: začít pracovat na levném vozu Model E. Šéf firmy Elon Musk oznámil výstavbu obří továrny na lithium-iontové baterie.