Tesla nejspíš spustí výrobu elektroaut nedaleko Berlína do konce roku, prohlásil ministr

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: ČTK

Elon Musk
2
Fotogalerie

Americká automobilka Tesla by mohla spustit výrobu elektrovozů v braniborské továrně nedaleko Berlína ještě do konce letošního roku. Dnes to prohlásil braniborský ministr hospodářství Jörg Steinbach, který nepředpokládá, že z opakované veřejné on-line konzultace vzejdou závažnější problémy. Konzultace, která je nezbytná pro vydání konečného souhlasu k provozu, dnes po dvaceti dnech skončila.

Konzultaci se úřady rozhodly zopakovat kvůli námitkám ekologických aktivistů, kteří nebyli spokojení s organizací původního řízení a s tím, že proces se konal on-line. Do opakované konzultace se ale mohli zapojit jen účastníci té předchozí. Úřady nyní musí nové řízení vyhodnotit, poté padne rozhodnutí o povolení k provozu.

Šéf Tesly Elon Musk, který továrnu v braniborské obci Grünheide v říjnu navštívil, tam chtěl výrobu elektromobilů zahájit už tento měsíc, což je ale nepravděpodobné. Nyní hovoří o spuštění produkce nejpozději do konce prosince. Tento termín je podle Steinbacha reálný, pokud se nyní neukážou žádné výraznější problémy.

Video placeholde
Kdo je Elon Musk • Videhub

V předchozí on-line konzultaci veřejnost a ekologové varovali především před možným znečištěním pitné vody v regionu, negativními dopady na okolní les či před nedostatečnými plány pro případy havárie. Tesla s výtkami nesouhlasí a zdůrazňuje nezbytnost rychlého spuštění výroby kvůli boji s klimatickými změnami.

Továrna, které Tesla říká gigafactory, a přilehlý závod na výrobu baterií by měly ročně produkovat alespoň 500.000 elektromobilů a generovat kapacitu 50 gigawatthodin (GWh). Tím by se v obou případech dostaly před konkurenční firmy v Německu.