Tesla plánuje stavbu továrny na baterie v Německu

Supercharger Tesla

Supercharger Tesla Zdroj: CC BY 2.0: Steve Jurvetson via Flickr

Americký výrobce elektromobilů Tesla Motor hodlá v dlouhodobém horizontu postavit továrnu na baterie v Německu. Časopisu Spiegel to řekl šéf podniku Elon Musk. Vyzval rovněž německý automobilový průmysl k větším investicím do vývoje baterií.

Tesla nyní plánuje vybudovat obří továrnu na výrobu baterií v americké Nevadě. Náklady na stavbu se odhadují na pět miliard dolarů (přes 110 miliard korun). Závod zaměstná zhruba 6500 lidí, do šesti let má vyrábět levnější a výkonnější baterie pro zhruba 500 tisíc aut ročně.

Tesla už podepsala dohodu o investici do závodu s Panasonicem. Ten se na úvod zavázal vložit do projektu 20 až 30 miliard japonských jenů, tedy 194 až 291 milionů dolarů, přičemž dostane na starost vybavit továrnu svými stroji.

Spolupráce s Panasonicem není ovšem žádným překvapením. Japonská firma drží totiž v Tesla Motors podíl a navíc už kalifornské automobilce baterie dodává.

Rekordní dodávky

Tesla začátkem listopadu oznámila, že ve třetím čtvrtletí dodala na trh rekordních 7785 sedanů Model S. To bylo o 41,5 procenta více než před rokem. Ztráta firmy se však téměř zdvojnásobila na 74,7 milionu USD (1,7 miliardy korun). Důvodem byly náklady na výzkum a vývoj nového modelu, který půjde do prodeje příští rok, a nového systému pohonu.

Právě Model S je nyní jediným modelem automobilky, doplnit ho má sportovně-užitkový Model X.