Teslu opouští v předvečer dne D vysocí manažeři. Analytici věští pád akcií

Gigafactory Tesla

Gigafactory Tesla Zdroj: Repro Zive.cz

Zámořský výrobce sportovních elektroaut Tesla se potýká s exodem svých vysokých manažerů. Jen během března přišla firma o dva klíčové zaměstnance, v polovině měsíce Teslu opustil jeden z klíčových hráčů globální komunikace Ricardo Reyes, jen o několik dnů později pak za sebou bouchl dveřmi i viceprezident firmy pro finance, Michael Zanoni.

Oba manažeři odešli jen několik dnů před stěžejním dnem Tesly. Zítra má totiž firma představit svůj dost možná klíčový budoucí produkt, „lidový“ elektromobil řady 3. Odchod dvou vysokých manažerů přichází jen několik měsíců poté, co firmu opustil šéf financí Deepak Ahuja. Ačkoli akcie automobilky během března dále podražily, z analytické obce začínají zaznívat skeptické hlasy.

„V případě akcií Tesly vidíme vzhledem k jejich aktuální ceně nebezpečí prudkého propadu, a to zejména z důvodu vysokého rizika nenaplnění byznys plánu firmy,“ uvádí například analytik zámořské S&P Global Market Intelligence Efraim Levy. Agentura i s ohledem na odchody oslabený manažerský tým doporučila investorům akcie Tesly prodávat s roční cílovou cenou 155 dolarů. Pro investory by to znamenalo v nadcházejících dvanácti měsících takřka třetinovou ztrátu.

Akcie Tesla Motors:

Akcie Tesly letos zažívají bouřlivý vývoj. Od počátku roku do zveřejnění loňských výsledků firmy začátkem února akcie o třetinu propadly, aby následovala jejich spanilá jízda, kdy jen do konce března z únorových minim podražily akcie automobilky o šedesát procent. Za strmým růstem akcie během posledních týdnů vidí pozorovatelé vysoká očekávání investorů spojená s příchodem nového modelu.

„Seznam konkurentů přicházejícího modelu 3 stále narůstá, jeho nástup by přitom mohl zároveň nepříznivě ovlivnit prodeje modelu S. Vůči akciím Tesly jsme skeptičtí,“ dodává i report analytiků švýcarské banky UBS Colina Langana a Eddieho Hsieha.