Textilka Juta investuje miliardu korun, přijme 200 lidí

Jiří Hlavatý, majitel a ředitel textilky Juta

Jiří Hlavatý, majitel a ředitel textilky Juta Zdroj: ctk

Největší česká textilní společnost Juta ze Dvora Králové nad Labem letos a příští rok proinvestuje nejméně jednu miliardu korun a vytvoří 200 pracovních míst. Nyní má podnik zhruba 2100 zaměstnanců, o 100 více než před rokem. Tržby Juty by se měly letos přiblížit k sedmi miliardám korun po loňských 5,8 miliardy korun. Nosným programem Juty je výroba technických textilií pro stavebnictví a zemědělství.

Investice do nových výrob by Jutě měly umožnit získání trhů v zemích, kam ještě nevyváží. Aktuálně Juta exportuje do 64 zemí, objem exportu je kolem 85 procent. Největším odbytištěm jsou země západní Evropy.

Z plánovaných investic má jít zhruba 700 milionů korun do strojních technologií a 300 milionů korun do stavby skladovacích a výrobních hal. Investice Juta vloží do závodů na Trutnovsku, kde nabere i nové zaměstnance. Nyní je na Trutnovsku bez práce přes šest tisíc lidí a nezaměstnanost 7,6 procenta je tam nejvyšší v hradeckém kraji.

„Většina investic bude profinancována z úvěrů a vytvořených vlastních zdrojů společnosti,“ uvedl generální ředitel a majitel firmy Jiří Hlavatý.

Největší investice do technologie

Nejnákladnějším pořizovaným zařízením bude za 150 milionů korun technologie na výrobu netkané textilie pro podstřešní fólie a pro izolačních pásy. Juta ji umístí do dvorského závodu v lokalitě Žirecká Podstráň. V minulých dnech tam Juta také začala stavět skladovou halu za zhruba 60 milionů korun. Nový sklad Juta už letos postavila ve dvorském závodě 01.

Investice Juty půjdou také do posílení výroby tkanin pro velkoobjemové vaky, zemědělské textilie a do výroby umělých trávníků.

„Současně pracujeme na projektu výstavby takzvané čisté konfekce ve Dvoře Králové nad Labem, kde by měly být zaměstnány převážně ženy. Tímto projektem se Juta dostane do sortimentu vaků nejvyšší třídy potravinářského a farmaceutického průmyslu,“ uvedl Hlavatý.

Juta také připravuje rozšíření podnikové mateřské školy, kterou nákladem 22 milionů korun otevřela před čtyřmi lety. Její kapacitu hodlá stavebními úpravami zvýšit ze 46 na 66 dětí.

Společnost má 14 závodů, z nichž šest je ve Dvoře Králové. Mimo Trutnovsko má Juta závody v Olomouci, Přerově, Turnově a ve Višňové u Frýdlantu v Čechách.

Majitel Juty Hlavatý letos kandiduje v obvodu Trutnov do Senátu za hnutí ANO 2011. V prvním kole voleb zvítězil se ziskem 34 procent, ve druhém kole se v pátek a v sobotu utká s náčelníkem Horské služby Krkonoše Adolfem Klepšem (TOP 09).

Podnikatelem roku 2013 je Hlavatý z Juty