Těžařské firmy se snaží uklidnit investory, odkupují vlastní dluhopisy

Důl Round Mountain v USA, v kterém loni kanadský těžař Barrick prodal svůj podíl

Důl Round Mountain v USA, v kterém loni kanadský těžař Barrick prodal svůj podíl Zdroj: wikimedia.org

Největší světoví těžaři se pokouší zkrotit své zadlužení, kterému čelí v důsledku poklesu cen komodit a které výrazně znepokojuje investory. Zatímco se jejich akcie propadají, těžaři nakupují své vlastní dluhopisy, aby vylepšili své bilance a uklidnili akcionáře.

Informoval o tom deník Financial Times. „Naši akcionáři chtějí vidět snížení celkového dluhu, což je jednou z našich klíčových priorit,“ vysvětlují situaci zástupci kanadské společnosti Barrick.

Největší světový těžař zlata minulý týden nakoupil své dluhopisy v hodnotě 750 milionů dolarů (asi 18 miliard korun), již loňský rok provedl odkup za 2,1 miliardy. Prostředky Barrick získal z prodeje svých aktiv včetně tří dolů ve Spojených státech, které mu loni vynesly 3,2 miliard. Dluh společnosti loni klesl z třinácti na deset miliard, letos firma plánuje další snížení o dvě miliardy.

Podle Jonathana Weinbergera, šéfa oddělení kapitálových trhů v Société Générale, těžařské firmy odkupují svůj dluh ze dvou důvodů: „Zaprvé chtějí vylepšit svoje bilance, a zadruhé vylepšit příjmy.“ Odkup vlastních dluhopisů navíc těžařům sníží úrokové náklady.

Aal

Také nadnárodní společnost Anglo American tento měsíc oznámila, že koupí své bondy za 1,83 miliard dolarů. Do roku 2018 plánuje utratit celkem 7,5 miliard, čímž chce ušetřit 60 milionů na úrokových nákladech. Společnost minulý rok prohloubila ztrátu a všechny tři hlavní agentury snížili její rating do spekulativního pásma.

Akcie Anglo American na londýnské burze po loňském propadu o téměř tři čtvrtiny si začátkem tohoto roku mírně polepšily, aktuálně se obchodují za 485 dolarů za akcii.

Analytici odkupy schvalují

„Anglo provedlo chytrý krok, protože odkoupilo svůj dluh v okamžiku, kdy jeho cena byla nízká a tím nijak neohrožuje potenciál k budoucímu půjčování,“ tvrdí Marc Elliott, analytik londýnské společnosti Investec.

„Těžaři, kteří mají možnost koupit své dluhopisy, by tak měli učinit. Vyústí to v úspory, jako v případě Anglo American, které vylepší poměr mezi dluhem a majetkem, což je důležité pro akcionáře, kteří v posledních letech trpěli,“ tvrdí Jeremy Wrathall, další analytik Investecu.