Těžařům ropy rostly zisky, nejlépe se daří Shellu

Ceny ropy ve čtvrtletí stouply o 48 procent.

Ceny ropy ve čtvrtletí stouply o 48 procent. Zdroj: rosneft.com

Největší evropský producent ropy Shell dokázal ve druhém čtvrtletí téměř zdvojnásobit svůj zisk. Pomohly mu k tomu vyšší ceny ropy a otevření nových projektů v Kataru a Kanadě. Podobně pozitivní výsledky vykázali i další těžaři.

Čistý zisk Shellu stoupl z loňských 4,39 miliardy na 8,66 miliardy dolarů. Firma vydělala navzdory objemu těžby nižšímu o dvě procenta, který vykázala kvůli prodeji „vedlejších“ aktiv v hodnotě 4 miliard dolarů, uvedla dnes společnost sídlící v nizozemském Haagu. Pokud by se prodaná těžební zařízení z loňských čísel vyloučila, objem vytěžené ropy by naopak mírně vzrostl.

Shell letos zahájil v Kataru těžbu zkapalněného zemního plynu a v Kanadě otevřel zařízení na těžbu z ropných písků. Investice do těchto projektů jsou součástí investičního plánu, který bude firmu do roku 2014 stát sto miliard dolarů.

Čtvrtletní výdělky, které překonaly očekávání, dnes zveřejnili norský Statoil a španělský Repsol. Prvně jmenovaný zvýšil zisk o 39 procent, druhý o devět procent. Nárůst zisku o 13 procent v úterý oznámila i British Petroeum (BP), přestože analytici v jejím případě očekávali lepší výsledek. Výrazný nárůst zisků se podle agentury Reuters očekává i v případě těžařského koncernu Exxon Mobil.

Všechny společnosti svých zisků dosáhly navzdory klesajícímu zájmu o zemní plyn. Za nižší těžbou stojí otevření nových těžebních polí, která v mnoha případech nedokázala plně nahradit vyčerpaná tradiční naleziště. Ceny ropy Brent ale mezičtvrtletně stouply o 48 procent, britské ceny zemního plynu se dostaly ještě o deset procent výše.

Nejvíce snížil těžbu Statoil, a to o 14 procent. Firma měla totiž potíže získat povolení pro svůj nový vrt v mexickém zálivu, jejichž vydávání americká administrativa ztížila po loňské nehodě na těžební plošině BP. Produkce Repsolu se propadla o 13 procent. Těžaři také varovali, že jejich výsledky by do budoucna mohly ohrozit vzrůstající náklady.