Tiskárna Europrint mění majitele. Czech Print Center to vyjde na víc než půl miliardy

Tiskárna Europrint

Tiskárna Europrint Zdroj: profimedia.cz

Tiskárna Europrint
2
Fotogalerie

Společnost Czech Print Center - Development ze skupiny Czech Media Invest Daniela Křetínského a Patrika Tkáče kupuje tiskárnu Europrint, která je v reorganizaci. Podle reorganizačního plánu z roku 2018 za ni má zaplatit 550 milionů korun. Spojení posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách.

"K navrhovanému spojení soutěžitelů má dojít zejména v oblasti polygrafické výroby časopisů, knih a ostatních tiskovin. Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno," uvedl úřad ve zprávě.

Europrint patří mezi největší polygrafické společnosti na českém trhu, zabývá se tiskem novin, časopisů, letáků, katalogů i knih. Uvádí, že má 300 aktivních klientů a ročně odbaví 5800 zakázek.

Podle výroční zprávy z roku 2017 byl obrat firmy 354 milionů korun, o rok dříve to bylo 673 milionů. Za rok 2017 byla Europrint ve ztrátě 45 milionů korun, v roce 2016 vlivem zaúčtování daňových pohledávek dokonce 453 milionů korun.

Finanční správa v květnu 2016 s pomocí zajišťovacích příkazů nárokovala po firmě 260 milionů korun kvůli údajnému podvodu na DPH u jejího dodavatele. Europrint si kvůli příkazům vzal u banky úvěr 260 milionů korun a se státem zahájil spor. Následně finanční správa podle firmy v červenci 2017 začala exekučně vymáhat penále k dani zhruba za 52 milionů korun a v srpnu 2017 následovalo vymáhání úroků z prodlení zhruba za 74 milionů korun. V září 2017 na sebe firma podala insolvenční návrh, soud povolil její reorganizaci.

Reorganizační plán z května 2018 počítal s prodejem firmy do rukou Czech Print Center Development za 550 milionů korun. Tato společnost patří do skupiny Czech Media Invest kontrolované společně miliardáři Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.