TOS Varnsdorf letos očekává kvůli Rusku pokles tržeb

TOS Varnsdorf - ilustrační foto

TOS Varnsdorf - ilustrační foto Zdroj: tosvarnsdorf.cz

Jedna z největších tuzemských strojírenských firem TOS Varnsdorf letos očekává pokles tržeb o sedm procent. Loni utržila více než dvě miliardy korun. Za poklesem je propad exportu do Ruska, řekl ČTK na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně generální ředitel společnosti Jan Rýdl.

„Důvodem poklesu tržeb je především nelepšící se ekonomická situace v Rusku a opětovný propad kurzu rublu vůči světovým měnám. Propad exportu našich strojů do Ruské federace představuje meziročně okolo 60 procent, což se nutně musí projevit do našich celkových tržeb,“ uvedl Rýdl.

Situace v Rusku podle něj ovlivňuje i prodeje obráběcích strojů do západní Evropy. „Tedy k našim zákazníkům, kteří využívají našich strojů pro vlastní produkci, kterou teď nemohou nebo nesmí vyvážet do Ruské federace,“ uvedl Rýdl.

TOS Varnsdorf proto hledá jiná odbytiště. Pokles odbytu v Rusku se firmě částečně daří kompenzovat na domácím trhu, na Slovensku a dalších zemích východní Evropy. „Růst prodejů v letošním roce zaznamenáváme rovněž i v Číně,“ dodal Rýdl.

Varnsdorfská firma loni výrazně zlepšila hospodářský výsledek. Zisk činil 72,7 milionu korun oproti 14,75 milionu korun v roce 2013. Tržby společnosti, která zaměstnává 520 lidí, přesáhly loni dvě miliardy korun. O rok dříve činily 1,8 miliardy korun. Zhruba 80 procent produkce podnik vyvezl. Hlavními zahraničními trhy jsou pro něj země EU, Rusko, Čína, Turecko, Brazílie, Egypt a USA. Loni TOS Varnsdorf investoval do výroby zhruba 160 milionů korun, letos počítá se 120 miliony korun.