TPCA chce během dvou let srazit náklady o třetinu, propouštět ale nehodlá

Výroba v TPCA

Výroba v TPCA Zdroj: E15

Kolínská automobilka TPCA chce do konce roku 2017 uspořit až 30 procent nákladů. Firma chce zefektivnit výrobu, propouštět ale nebude, řekl generální manažer montáže automobilky Dušan Martínek.

Podle něj konkurence na trhu neustále roste. „My se s tím musíme poprat,“ uvedl Martínek. Letos chce firma například na finální montáži uspořit 29 procesů. Unifikovala také rychlost linek.

Závod za každých 55 vteřin nyní vyrobí jedno auto. V TPCA pracuje nyní téměř tři tisíce zaměstnanců a průměrný plat v dělnických profesích je 30 600 korun. Začátkem měsíce automobilka avizovala, že shání několik desítek lidí na dělnické pozice. Loni firma vyrobila 203 tisíc aut, letos by to mělo být 220 tisíc. Roční tržby automobilky minulý rok činily téměř 40 miliard korun.

Nejúspěšnějším novým modelem je Toyota Aygo

Za loňským meziročním nárůstem stojí výroba modelů nové generace vozů Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C. Japonsko-francouzská automobilka zahájila sériovou výrobu nových modelů loni v květnu. Nejvíce šly loni na odbyt vozy Toyota Aygo, kterých se prodalo 72 tisíc.

Modelů Peugeot se prodalo 66 tisíc, vozů značky Citroën o tisíc méně. „Nejúspěšnějším trhem pro TPCA je Velká Británie,“ uvedl Martínek. Putuje tam asi čtvrtina výroby. „Otevřeli jsme i další trhy, které se nacházejí mimo EU,“ dodal Martínek.