Transpetrol prodloužil dodávky ropy České rafinérské o čtyři roky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mero.cz

Česká rafinérská, která patří petrochemickému holdingu Unipetrol, podepsala dodatek smlouvy se slovenskou společností Transpetrol o přepravě ropy ropovodem Družba do roku 2020. Dosavadní podmínky smlouvy byly platné do konce roku 2016. Do rafinérie má ročně proudit do čtyř milionů tun ropy, tedy stejně jako nyní.

Ropovodem Družba je dopravována ropa z Ruska do rafinérie v Litvínově, která České rafinérské, potažmo Unipetrolu patří. Část ropovodu ležící na území Slovenska spravuje právě společnost Transpetrol.

„Obě strany jsou spokojeny s podmínkami stávající smlouvy, a proto jsme se její platnost rozhodli prodloužit o další čtyři roky. Nový dlouhodobý kontrakt je příspěvkem k posílení bezpečnosti dodávek ropy do České republiky,“ řekl dnes generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski. Dále uvedl, že nyní je prioritou společnosti dokončit dohodu s českým provozovatelem potrubí - společností Mero. „Doufáme, že po dlouhém období intenzivního jednání se nám podaří normalizovat vzájemné vztahy,“ dodal.

Zpracování v Česku

Šéf státního správce ropovodů Mero Stanislav Bruna v březnu uvedl, že polský PKN Orlen, který je vlastníkem Unipetrolu, by mohl zpracování ropy v Česku zastavit. PKN reagoval, že neplánuje ukončení výroby a uzavření rafinérií v České republice. Česká rafinérská je jediným zpracovatelem ropy a výrobcem ropných produktů v Česku. Provozuje rafinérie ropy v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. Roční kapacita obou českých rafinérii je dohromady zhruba devět milionů tun ropy.

Nakoupená ropa proudí do Česka jednak ropovodem Družba z Ruské federace, jednak z italského Terstu ropovodem TAL do německého Vohburgu a odtud ropovodem IKL do centrálního tankoviště ropy v Nelahozevsi u Kralup nad Vltavou. Ropa z těžby Moravských naftových dolů v Česku přichází v samostatných objemech ropovodem Družba, v ojedinělých případech také železničními cisternami. Česká rafinérská přebírá ropu na hranici areálu a po uskladnění ji čerpá k vlastnímu zpracování.