Trh obchodníků s elektřinou se srovnává

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Síly tří největších alternativních dodavatelů elektřiny se začínají sbližovat. Dosavadní jedničku Centropol letos dožene Bohemia Energy.

Oba obchodníci očekávají, že na konci roku budou dodávat elektřinu 300 tisícům odběratelů. Bohemia Energy v žebříčku poskočí hlavně díky akvizici Českého energetického centra JIH s 19 tisíci klienty. „Jeho převzetí by mělo být hotové do konce léta,“ tvrdí Alžběta Šťastná, mluvčí Bohemia Energy.

Jenže oba lídry rychle dohání skupina RWE, jejímž hlavním byznysem je obchod s plynem. Letos ukončí rok s necelými 260 tisíci připojenými klienty. „Smlouvu s nimi už máme podepsanou,“ říká David Konvalina, ředitel pro maloobchod a marketing RWE. Ve srovnání s loňskem si RWE polepší o 40 procent. Centropolu naroste počet klientů o sedm procent a Bohemia Energy díky akvizici o 17 procent.

Další klienty však budou obchodníci získávat čím dál obtížněji. Chuť Čechů měnit dodavatele klesá. Za letošních sedm měsíců se počet změn u domácností snížil meziročně o 27 procent a u malých podniků o 11 procent. „Potenciál pro změnu dodavatele snižuje obchodní politika velkých hráčů. Ti se kvůli konkurenci snaží klientům nabídnout produkty s fixací na jeden až tři roky nebo různé věrnostní programy. Vyčerpaly se i možnosti podomního prodeje,“ vysvětluje Jan Gavor, jednatel poradenské společnosti ENA.

Počet odběratelů elektřinyPočet odběratelů elektřiny

Nejlepší pozici pro další expanzi by měla mít RWE, která může stavět více než na dvou milionech odběratelů plynu. „Oslovujeme hlavně naše zákazníky s plynem. Z těch, kterým dodáváme elektřinu, jich 70 procent od nás má i plyn,“ uvádí Konvalina.

Ve srovnání s konkurenty má RWE lépe platící zákazníky. Za celý rok počítá s tržbami 5,2 miliardy korun. Bohemia Energy očekává pět miliard, ale od klientů, jichž bude o 40 tisíc více. Centropol tržby za prodej elektřiny nezveřejňuje. „Letos plánujeme zvýšit tržby z prodeje elektřiny a plynu o několik stovek milionů korun z loňských šesti miliard,“ odhaduje Lukáš Pokrupa, obchodní ředitel Centropolu. Odběratelé plynu se na celkovém počtu klientů Centropolu podílejí jednou šestinou.