Trh s auty se v Brazíli prudce propadá, místní Ford bude propouštět

Zaměstnanci americké automobilky Ford Motor v Brazílii vstoupili do časově neomezené stávky na protest proti plánovanému propouštění. Automobilový trh v Brazílii prudce klesá a mnoho místních výrobců aut kvůli tomu omezuje výrobu a propouští, informovala agentura Reuters.

Odborový svaz zaměstnanců v kovoprůmyslu uvedl, že zhruba 4300 zaměstnanců závodu v Sao Bernardo do Campo vstoupilo do stávky v reakci na oznámení firmy, že propustí 200 zaměstnanců. Závod vyrábí nákladní a kompaktní osobní vozy.

Zástupce Fordu řekl, že firma omezuje počet zaměstnanců v závodě kvůli nadměrné kapacitě výroby v době, kdy se automobilový trh v zemi dostal do největší krize za téměř dvě desetiletí a poptávka tam prudce klesá. Nepotvrdil však, že by firma chtěla propouštění dál rozšiřovat.

Velký trh

Brazílie je čtvrtým největším automobilovým trhem světa. Od počátku letošního roku ale prodej osobních aut klesl o více než pětinu a těžkých nákladních vozů o téměř 45 procent. Za propadem automobilového trhu stojí horší přístup k úvěrům, inflace a hluboká hospodářská recese.

Automobilky v Brazílii za rok do dubna propustily zhruba osm procent své celkové pracovní síly. V srpnu oznámila další americká automobilka General Motors, že v Brazílii propustí 800 zaměstnanců, německý Daimler informoval o záměru propustit 1500 lidí. Kvůli masivním protestům odborů ale obě firmy nakonec tyto plány zrušily.