Turbína v Temelíně se chvěje, elektrárnu čeká další odstávka

Temelín

Temelín Zdroj: ctk

Temelín
Tehdejší premiér Miloš Zeman (vpravo), ministr průmyslu Miroslav Grégr (vlevo) a technický ředitel jaderné elektrárny Temelín Jiří Vágner zahájili 9. října 2000 v blokové dozorně přestřižením pásky spouštění prvního reaktoru.
Temelín
Temelín
Škoda Power zvýší výkon Temelína
11
Fotogalerie

Jaderná elektrárna Temelín plánuje na závěr roku několikadenní odstávku druhého bloku. Ten poté, co byl delší dobu mimo provoz, stále nedosáhl plného výkonu a momentálně pracuje na 93 procent. Při navýšení výkonu ke stu procentům docházelo k vysokému chvění. Během plánované odstávky má plzeňský výrobce turbíny upravit olejové vložky ložiskových stojanů. 

"Chvění narůstalo po dosažení vyšších výkonů. Po snížení výkonu se parametry vrátily do původních hodnot. Je to hodně nestandardní, turbína je opravdu velmi citlivá. Nalezení a odstranění příčiny je nyní v rukou výrobce," uvedl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Plánovaná odstávka druhého bloku by měla začít před Vánocemi a skončit v úvodu ledna. "Vše si ještě budeme s výrobcem turbíny upřesňovat. Každopádně závěr roku volíme kvůli nižší spotřebě elektřiny záměrně, protože chybějící výkon lze snadněji nahradit," řekl Sviták.

Druhý blok je po několikaměsíční odstávce v provozu od poloviny října. První blok je momentálně plánovaně odstaven z důvodu výměny paliva od konce srpna. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,025 miliardy kilowatthodin elektřiny. První elektřinu vyrobila v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice.