Turbína z plzeňského Doosanu oživí „elektrárnu duchů“ v Botswaně

Provoz Doosan Škoda Power

Provoz Doosan Škoda Power Zdroj: ctk

Plzeňský Doosan Škoda Power dodá svou první turbínu do subsaharské Afriky. Do elektrárny Morupule A v Botswaně, kterou místní nazývají „elektrárnou duchů“, dodá turbosoustrojí o výkonu 38 megawattů. Generálním dodavatelem je Doosan Heavy Industries, mateřská společnost plzeňských strojíren. Jde o kontrakt za stovky milionů korun. Turbínu uvede firma do provozu už v roce 2017, řekl obchodní manažer Doosan škoda Power Štěpán Svoboda.

„Projekt obnovy 132megawattové elektrárny Morupule A kompletně zajišťuje korejský Doosan. Reprezentuje mimo jiné retrofit (vylepšení) stávajících parních turbín třikrát 33 MW,“ uvedl Svoboda. Plzeňská firma dodá novou turbínu s generátorem jako náhradu za čtvrtou jednotku, která byla poškozena. Investorem je botswanská státní energetická společnost BPC.

Tomuto technicky náročnému řešení na míru předcházelo několik týdnů skenování strojovny elektrárny laserovým zařízením odborníky z Doosan Škoda Power. „Využíváme odborné znalosti z retrofitů a modernizací parních turbín, které jsme získali na obdobných projektech ve Finsku, Francii, Bangladéši a Mexiku,“ řekl Svoboda.

Poloha elektrárny:

V minulosti pokrývala elektrárna v Morupule až 80 procent botswanské spotřeby elektřiny. Její provoz byl ukončen v roce 2013, kdy byla spuštěna nová elektrárna Morupule B. Ta však nemá dostatečný výkon na pokrytí rostoucí poptávky po energii.

Doosan Škoda Power s téměř desetinovým podílem na světovém trhu parních turbín zaznamenala loni rekordní rok v objemu přijatých zakázek, jež se meziročně téměř zdvojnásobil na 8,5 miliardy korun. Podle generálního ředitele Jiřího Šmondrka je velkým úspěchem, že firma roste, i když světový energetický trh klesá.

Loňské tržby podniku se 1400 lidmi, který je od konce roku 2009 členem jihokorejské skupiny, přesáhly podle mezinárodních účetních standardů IFRS osm miliard korun, což bylo zhruba stejně jako v roce 2014. Zisk převýšil miliardu korun.