Tuzemák a další lihoviny od ledna zdraží, Stock i Granette zvýší ceny

Jednička mezi likérkami na tuzemském trhu, plzeňský Stock, od ledna zdraží své výrobky v průměru o šest procent. Největší procentuální nárůst se týká značky Božkov tuzemský, dříve označovaného jako rum, u kterého bude zvýšení ceny činit osm procent. Právě do nákladů na výrobu Božkova Tuzemského se totiž nejvíce promítá růst cen potravinářského lihu, uvedl dnes šéf likérky Petr Pavlík. Vyjádření ostatních likérek deník E15 zjišťuje.

Výraznému nárůstu cen u řady důležitých vstupů v letošním roce čelí podle Pavlíka všichni domácí výrobci lihovin. „V průběhu celého letošního roku jsme většinu rostoucích nákladů brali na sebe a hledali jsme vnitřní úspory. Nyní jsme ale nuceni přistoupit ke zvýšení cen,“ uvedl Pavlík.

Nejvýraznější růst vykazuje letos základní surovina, kterou je potravinářský líh. Jeho ceny se podle Pavlíka zvýšily oproti loňskému roku až o čtvrtinu. Ceny cukru pak vyrostly o 50 procent. Zdražují ale i další podstatné výrobní vstupy, zejména skleněné obaly, energie či kartonáž. „V neposlední řadě čelí Stock Plzeň i zvýšení cen vinného destilátu, který nakupuje v zahraničí pro výrobu brandy,“ podotkl Pavlík.

Zdražení lze zřejmě očekávat i od dalších producentů pálenek a likérů. „Vlivem dramatického zdražení cen, primárně lihu a cukru, skutečně dojde i u nás k plošnému zvýšení cen od ledna 2012. Nebude však tak razantní, plánujeme tři až pět procent, a to primárně s ohledem na procentní obsah alkoholu ve výrobku,“ řekl deníku E15 ředitel společnosti Granette&Starorežná Distilleries Pavel Kadlec.