Tykač odmítl nový návrh Elektráren Opatovice, chce dál jednat

Elektrárna Opatovice

Elektrárna Opatovice Zdroj: profimedia.cz

Představenstvo uhelné společnosti Czech Coal odmítlo poslední návrh Elektráren Opatovice (EOP) na vyřešení sporu ohledně dodávek uhlí a chce dál jednat. Návrh EOP byl prý ultimativní a neusiloval o smírné řešení sporu, uvedli představitelé Czech Coal.

„Budeme pokračovat v konstruktivním jednání a očekáváme totéž i od EOP. Jsme přesvědčeni, že ke shodě ohledně dodávek uhlí na teplo dojde, pokud si EOP nezajistí palivo jinde,“ řekl místopředseda představenstva Czech Coal Jan Dienstl. „Dodávky tepla pro obyvatele Pardubic, Hradce Králové a další zákazníky EOP řeší naše stále platná nabídka, která ale předpokládá součinnost EOP,“ dodal.

Neústuplnost společnosti Czech Coal zaskočila vedení elektráren. „Takový postoj Czech Coal nás velmi nepříjemně překvapil. Vždyť jaký jiný vstřícnější krok mohla EOP udělat? Závazek platit za uhlí předem, aniž by bylo ještě dodáno, dává přece každému dodavateli zřetelnou záruku solventnosti,“ říká Mirek Topolánek, předseda dozorčí rady EOP a dodává: „Tento stav zcela jasně dokládá známou věc, tedy že důvody odstoupení Czech Coal od smlouvy na dodávky uhlí byly pouze zástěrkou, a že tím pravým důvodem je snaha o zásadní zvýšení ceny uhlí.“

Elektrárny Opatovice nyní Czech Coal vyzvou k předložení protinávrhu. „Czech Coal nepředložil ani své připomínky k našemu návrhu, ani svůj protinávrh. K jeho předložení Czech Coal okamžitě vyzveme. Snad nějaký předloží,“ uvedl předseda představenstva EOP Jan Špringl.

Těžařská firma Czech Coal zastavila přísun uhlí do elektrárny na začátku června, později na příkaz soudu dodávky obnovila. Minulý týden EOP nabídly společnosti Czech Coal novou smlouvu pro dodávky uhlí. V návrhu smlouvy, který dnes vedení Czech Coal odmítlo, se elektrárny chtěly zavázat k tomu, že budou za uhlí platit předem.

Czech Coal vypověděla EOP smlouvu s odůvodněním, že jí elektrárna dluží zhruba půl miliardy korun. Elektrárna ale tvrdí, že má u těžaře přeplatek a že pravděpodobně sleduje jiný zájem. Podle sdělení EOP z minulého týdne je však nyní firma připravena vzdát se jakýchkoli nároků na náhradu škody, pokud Czech Coal podepíše předložený návrh smlouvy na dodávky uhlí.

Opatovická elektrárna má elektrický výkon 363 megawattů a tepelný výkon 700 megawattů. Ročně spotřebovává až dva miliony tun hnědého uhlí, což je dvacetina celého objemu těžby v Česku. Teplo z elektrárny odebírá více než 60 000 domácností v Hradci Králové, Pardubicích, Chrudimi a Lázních Bohdaneč na Pardubicku. Teplo z elektrárny odebírá v regionu také řada firem a podnikatelů.

Majitelem EOP je Energetický a průmyslový holding (EPH). Czech Coal v posledních letech tlačí na cenu uhlí, kterou se snaží zvýšit zhruba na 70 korun za gigajoule. EPH společně vlastní Daniel Křetínský a finanční skupiny J&T a PPF, společnost Czech Coal patří Pavlu Tykačovi.