Tykačovi se komplikuje těžba ve Vršanech, soud vrátil plán otevření

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Městský soud v Praze vyhověl žalobě občanského sdružení Kořeny Litvínov a vrátil Českému báňskému úřadu téměř čtyři roky staré rozhodnutí o plánu otvírky lomu Vršany se vstupem do dobývacího prostoru Slatinice. Mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek řekl, že jeho úřad do pátku rozhodne, zda podá proti rozhodnutí soudu kasační stížnost, nebo se bude věcí dál zabývat v odvolacím řízení.

Lom Vršany v centrální části Severočeské hnědouhelné pánve patří Vršanské uhelné spadající pod skupinu Czech Coal finančníka Pavla Tykače. Mluvčí Czech Coal David Vidomus uvedl, že čeká na reakci vedení skupiny.

Podle rozhodnutí soudu, které poskytli zástupci ekologických iniciativ, úřad porušil procesní práva žalobce ve správním řízení. Především tím, že se občanské sdružení nemohlo před vydáním napadeného rozhodnutí účastnit řízení o udělení souhlasu podle zákona o ochraně přírody a krajiny, respektive uplatnit námitky, a nemohlo se vyjádřit ani ke všem podkladům prvostupňového rozhodnutí.

Podle názoru ekologů hornickou činnost nelze podle zákona vykonávat bez pravomocného povolení. Vydání nového povolení bude podle nich trvat nejméně půl roku. Případná kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Praze by neměla odkladný účinek, soudí.

První podaná žaloba

Tereza Otcovská ze sdružení Kořeny v tiskové zprávě uvedla, že za devět let existence sdružení jde o první podanou žalobu. „Těžba na Vršanech je pro nás přijatelná, ovšem pod podmínkou, že bude respektovat zákonem chráněné veřejné zájmy. Jedná se zejména o efektivní využití vytěženého uhlí, o ochranu zdraví a životního prostředí obyvatel Mostu, a o ochranu přírody a krajiny. Původní rozhodnutí tyto požadavky bohužel nesplňovalo, ačkoliv jsme se je do něj snažili prosadit. Díky Městskému soudu v Praze to teď bude možné napravit,“ uvedla.

Proti přiblížení velkolomu Vršany až na 500 metrů od svých domovů protestují obyvatelé mosteckých čtvrtí Ressl a Čepirohy, dodala Otcovská. O plánech na rozšiřování dolu obyvatele Mostu podle Otcovské nikdo předem neinformoval, dozvěděli se o něm až po vydání povolení k těžbě.

Vršanská uhelná, která zaměstnává zhruba 600 lidí, zajišťuje těžbu hnědého uhlí v lokalitě se zásobami uhlí s nejdelší životností v ČR v rámci územních limitů. V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná s ČEZ dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let do vyuhlení lomu Vršany. Těžební společnosti by to mělo přinést dlouhodobou perspektivu.

Lepší je mít uhlí než peníze