U dolu Mibrag vyroste větrná elektrárna za miliardu, plánuje EPH

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mibrag.de

Společnost Mibrag Neue Energie, která patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), připravuje projekt větrných elektráren v Německu. V sousedství dolu Mibrag hodlá investovat zhruba jednu miliardu korun. Do větrného parku u obce Moldava na Teplicku pak EPH plánuje vložit dvě miliardy korun. S odvoláním na ředitele komunikace EPH Daniela Častvaje. to uvedl týden.cz.

Projekt v Německu EPH chystá na rekultivované ploše vedle svého hnědouhelného dolu Mibrag, uvedl mluvčí podle webu. Dceřiná Mibrag Neue Energie už podle něj větrné elektrárny provozuje.

Poblíž Moldavy má vzniknout 18 větrníků o celkovém instalovaném výkonu 54 megawattů. Investorem je společnost EP Renewables, jejímž jediným akcionářem je podle obchodního rejstříku EP Energy patřící EPH. Podle Častvaje by energetická skupina chtěla větrný park dokončit v roce 2015. „Celková výše investice přesáhne dvě miliardy korun. Investováno bylo už přes 100 milionů,“ řekl týdeníku mluvčí.

Pro projekt v Moldavě nedávno ministerstvo životního prostředí zrušilo dvě výjimky z ochrany životního prostředí, které jsou nutné pro vydání stavebního povolení. Věc nyní znovu projedná krajský úřad, nové rozhodnutí o výjimkách by mohli úředníci vypracovat v únoru či březnu. Plány na výstavbu větrníků v Moldavě kritizují ekologičtí aktivisté a také představitelé německých pohraničních obcí a dvou spolkových okresů, jejichž obyvatelé by měli zhruba 170 metrů vysoké větrníky na dohled.

Energetický a průmyslový holding
EPH zahrnuje přes 30 podniků, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. Holding je největším dodavatelem tepla a druhým největším dodavatelem elektřiny v Česku. Na Slovensku je prostřednictvím SPP lídrem plynárenského odvětví. V Německu EPH vedle dolu Mibrag ovládá také elektrárny Buschhaus a přilehlý důl Schöningen.
Prodej svého podílu v EPH loni v prosinci oznámila skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. PPF vlastní v EPH podíl 44,44 procenta, podnikatel Daniel Křetínský má 18,52 procenta a dalších 37,05 procenta drží skupina J&T. Za svůj podíl by měla PPF dostat zhruba 1,1 miliardy eur (asi 30 miliard korun).