Účty u Gazprombank si otevřela polovina z více než padesátky klientů Gazpromu

Účty u Gazprombank si otevřela polovina z 54 klientů Gazpromu

Účty u Gazprombank si otevřela polovina z 54 klientů Gazpromu Zdroj: Reuters

Účty u Gazprombank si otevřela polovina z 54 klientů Gazpromu
2
Fotogalerie

Polovina z 54 klientů ruského plynárenského gigantu Gazprom si otevřela účty u Gazprombank kvůli platbě za dodávky plynu. Uvedl to ruský vicepremiér Alexandr Novak. S koncem měsíce se blíží termín pro zaplacení dubnových dodávek za plyn podle nového nařízení ruského prezidenta Vladimira Putina, který vyžaduje, aby odběratelé měly účty v Gazprombank.

Podle nového mechanismu si klienti Gazpromu musejí otevřít v Gazprombank dva účty - jeden v zahraniční měně a jeden v rublech. Peníze za plyn složí v zahraniční měně na první účet. Gazprombank pak tyto peníze jménem klienta převede na rubly a uloží na jeho rublový účet v Rusku. Z toho pak zaplatí plynárenské společnosti Gazprom za dodávky plynu. Polsko a Bulharsko tento způsob placení odmítly. Gazprom jim proto koncem dubna dodávky zastavil.

Evropští odběratelé už týdny zkoumají, zda novým mechanismem neporuší evropské sankce. EU poskytla zemím dva písemné pokyny, ale ani v jednom z nich výslovně neuvedla, že by otevřením rublových účtů porušily sankce EU vůči Moskvě za její invazi na Ukrajinu, která pokračuje od konce února.

Agentura Reuters s odvoláním na informované úředníky uvedla, že Evropská komise doporučila společnostem, aby si pro platby za plyn neotevíraly bankovní účet v rublech u Gazprombank. Ve svých oficiálních písemných pokynech vládám ale neuvedla, že by takový postup znamenal porušení sankcí.

Plán Česka při odstavení dodávek plynu

Video placeholde
• Videohub

Evropské ceny plynu jsou celý týden nestabilní kvůli obavám z toho, jak budou evropské firmy legálně platit za dodávky ruského plynu. Termín pro zaplacení dubnových dodávek vyprší 20. května.

Rusko se na uspokojení poptávky po plynu v EU podílí zhruba 40 procenty. Státy jsou nyní pod tlakem, aby přes léto naplnily své zásobníky, a připravily se na vyšší zimní sezonní poptávku. V současnosti jsou zásobníky EU naplněny na zhruba 41 procent, loni ve stejném období byly plné zhruba z 34 procent. Podle analytiků firmy Jefferies se zdá, že země jsou na dobré cestě k dosažení nového požadavku EU na skladování plynu, podle kterého mají být do 1. listopadu zásobníky naplněny z 80 procent.