Ukrajina opravila vedení elektřiny na Krym, proud ale neposílá

Poničené elektrické vedení na Krym

Poničené elektrické vedení na Krym Zdroj: ctk/ap

Ukrajinští energetici opravili linii dálkového elektrického vedení z ukrajinské pevniny na Krym, kterou v poslední den loňského roku poškodili protiruští aktivisté. Dodávka proudu na anektovaný poloostrov ale podle místních úřadů obnovena nebyla, protože platný kontrakt mezitím vypršel.

Navzdory snaze Moskvy zajistit autonomní přísun elektřiny na Krym z Ruska je na ukrajinských dodávkách část poloostrova stále závislá. Výpadkem je postižena zejména východní a severozápadní část Krymu včetně města Jevpatorija.

K prvnímu masivnímu přerušení dodávek z Ukrajiny došlo už koncem listopadu, když ukrajinští nacionalisté a krymští Tataři poškodili dva sloupy dálkového vedení v jihoukrajinské Chersonské oblasti. Na Krymu pak byla elektřina prakticky na příděl.

Kontrakt, který ukrajinské dodávky na Krym obchodně podchycuje, podle pracovníků ukrajinské energetické správy vypršel 1. ledna. „Jakékoli další akce budou proto podniknuty až po rozhodnutí nejvyššího vedení země,“ citovala agentura Unian mluvčího společnosti Ukrenergo Ihora Boska.

Prorusky orientované obyvatelstvo Krymu chápe potíže s elektřinou jako daň za připojení k Rusku. Podle nedávného průzkumu devět z deseti obyvatel Krymu raději přetrpí vypínání proudu, než aby přistoupili na podmínky Kyjeva pro uzavření nové dohody o dodávkách ukrajinské elektřiny. Kyjev prý požaduje, aby v novém kontraktu bylo napsáno, že Krym je součástí Ukrajiny.