Unicapital koupila od E.ON půlku Českomoravská distribuce

Zdroj: Martin Siebert, Euro

Investiční skupina Unicapital podnikatele Pavla Hubáčka koupila od německé energetické společnosti E.ON poloviční podíl ve firmě Českomoravská distribuce. Unicapital se tak stala jediným vlastníkem podniku. Napsal to server IHNED.cz, podle kterého Hubáček za poloviční podíl zaplatil zhruba 200 milionů korun.

„Lokální distribuční soustavy tvoří jádro naší investiční strategie v energetice a plné ovládnutí Českomoravské distribuce je důležitým krokem této strategie,“ řekl serveru Hubáček. První polovinu Českomoravské distribuce získal Unicapital téměř před dvěma lety, od té doby výrazně vzrostl počet soustav. Firma s aktivy téměř jedné miliardy korun ročně utrží zhruba 350 milionů za distribuci energie.

Českomoravská distribuce provozuje soustavy hlavně pro větší zákazníky, jako jsou průmyslové zóny, logistická centra, obchodní centra nebo bytové komplexy. Zajišťuje energie pro firmy jako Honeywell, Bridgestone, Brembo nebo Primark, píše server.

Podle jednatele Českomoravské distribuce Vlastimila Russe má firma pokrytí napříč Českem a nabízí elektřinu, plyn, chlazení, teplo i řízení energetického toku a úspor. Hubáček serveru řekl, že v expanzi v oblasti lokálních distribučních soustav chce pokračovat.

Hubáčkova skupina Unicapital existuje zhruba tři roky a tvoří ji vedle energetiky zejména zemědělství, nemovitosti a finančnictví. Provozuje třeba bioplynové stanice nebo solární elektrárnu. Na severu Moravy vlastní Unicapital zemědělské podniky obhospodařující více než 5000 hektarů půdy. Předloni Hubáček za půl miliardy korun ovládl majoritu v záložně Creditas.