Únik plynu z Nord Streamu se zastavil. V plynovodu je stabilní tlak

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodu Nord Stream následně začal unikat plyn.

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodu Nord Stream následně začal unikat plyn. Zdroj: Twitter

Únik plynu z plynovodu Nord Stream 1 už se patrně také zastavil, uvedly dnes podle agentury AP dánské úřady. V sobotu Dánsko oznámilo, že plyn pravděpodobně přestal unikat také z plynovodního potrubí Nord Stream 2.

„Společnost Nord Stream AG informovala Dánský energetický úřad, že se patrně podařilo dosáhnout stabilního tlaku v potrubí Nord Stream 1. To zřejmě znamená, že přestal unikat plyn také po dvou posledních hlášených únicích,“ uvedl dánský úřad na twitteru.

Zprávy o nových problémech s plynovody vedoucími z Ruska do Německa se začaly objevovat v pondělí. Dánské úřady nejdříve oznámily únik z plynovodu Nord Stream 2, Švédsko pak v úterý varovalo před dvěma úniky z Nord Streamu 1. Ve čtvrtek pak informovalo o čtvrtém úniku. Skandinávští seismologové oznámili, že v pondělí zaregistrovali na dně Baltského moře výbuchy, jeden slabší a druhý silnější. Jejich sílu odhadli na několik stovek kilogramů výbušnin.

Německo v sobotu ohlásilo, že chce úniky z potrubí vyšetřit společně s Dánskem a Švédskem. Podle EU i politiků z jednotlivých evropských zemí stojí za poškozením plynovodů úmyslné útoky. Zatím ovšem není jasné, co přesně poškození způsobilo. Rusko odmítlo, že by bylo za škody zodpovědné a ruský prezident Vladimir Putin v pátek obvinil Spojené státy a jejich spojence, že plynovody poškodili oni.