Unipetrol postaví kvůli emisním limitům kotle za stamiliony

I přes problémy kvůli poklesu ceny ropy a nižšímu prodeji petrochemických produktů kvůli nehodě na etylenové jednotce vytvořila společnost Unipetrol zisk zhruba tři miliardy korun; tržby dosáhly 38,2 miliardy korun.

I přes problémy kvůli poklesu ceny ropy a nižšímu prodeji petrochemických produktů kvůli nehodě na etylenové jednotce vytvořila společnost Unipetrol zisk zhruba tři miliardy korun; tržby dosáhly 38,2 miliardy korun. Zdroj: ctk

Kvůli přísnějším emisním limitům musí Unipetrol do roku 2020 postavit nový zdroj energie pro etylenovou jednotku. Už vybírá dodavatele.

Čerstvě opravená etylenová jednotka v litvínovské rafinerii Unipetrolu dostane dva nové kotle za stovky milionů korun. Stávající zdroj energie pro výrobu etylenu bude muset firma po roce 2020 odstavit, protože by už neplnil limity pro znečišťující emise.

V létě Unipetrol začal s posouzením vlivu stavby na životní prostředí. „Už jsme vyhlásili výběrové řízení na dodavatele. Nemůžeme proto komentovat konkrétní částku, kterou do stavby investujeme,“ říká mluvčí firmy Mikuláš Duda.

Stavba nových kotlů by měla začít podle představ Unipetrolu na konci příštího roku. Do provozu by je měl uvést v červnu roku 2020. Od července stejného roku už nebude moci kvůli přísnějším emisním limitům vyrábět energii ve staré kotelně. Z ní zůstane funkční jen jeden kotel jako záloha pro případ výpadku.

V nových kotlích se bude topit stejnými palivy jako dosud. Jde o odpadní produkty z výroby etylenu. Ve srovnání se stávající kotelnou, která pochází z roku 1977, vypustí do ovzduší o polovinu méně popela a o dvě třetiny méně oxidů dusíku. „V souvislosti s instalací nové technologie očekáváme také úspory provozních nákladů,“ dodává Duda.

Nové kotle budou muset podle Unipetrolu také pokrýt vyšší reálné vytížení etylenové jednotky. Vlastní etylenová jednotka, kterou loni poničil výbuch, už po opravě prochází předstartovními testy. „V tuto chvíli počítáme s obnovením standardního výrobního režimu ke konci října,“ říká Duda. Oprava přišla firmu na 4 miliardy korun, které by Unipetrol měl dostat od pojišťoven.

Největší dosavadní investici do litvínovského závodu spustil Unipetrol letos. Za 8,5 miliardy korun staví v Litvínově novou polyetylenovou jednotku. Díky ní bude Unipetrol vyrábět ročně o 150 tisíc tun více suroviny pro výrobu plastů. Další investice by měly vyplynout z nové pětileté strategie, kterou Unipetrol připravuje pro roky 2018 až 2022.

Unipetrol po deseti letech opět získal Neratovickou Spolanu