Unipetrol se vymanil ze ztrát. Nahoru ho vytáhl maloobchod a slabá koruna

Petrochemický holding Unipetrol

Petrochemický holding Unipetrol Zdroj: ctk

Petrochemický holding Unipetrol vykázal v letošním prvním čtvrtletí čistý zisk 937 milionů korun. Ke zlepšení výsledků holdingu pomohly vyšší velkoobchodní i maloobchodní prodeje a slabší koruna. Naposledy měl Unipetrol čistý zisk ve třetím čtvrtletí 2012.

Tržby firmy se meziročně zvýšily o 16 procent na 28,8 miliardy korun. Loni holding za první tři měsíce roku hospodařil se ztrátou 148 milionů korun.

Výsledek je lepší, než odhadovali analytici. Pozitivně ho ovlivnilo zaúčtování zisku 1,2 miliardy korun z nákupu podílu v České rafinérské od společnosti Shell. Kupní cena 27,2 milionu dolarů, přibližně 540 milionů korun, totiž byla podle Unipetrolu výrazně nižší než reálná hodnota nabytých aktiv.

Unipetrol zvýšil podíl v České rafinérské na 67,6 procenta na konci ledna, od Shellu převzal 16,3 procenta akcií. Převzetím zvýšil své rafinérské kapacity, což v prvním čtvrtletí výrazně přispělo k růstu tržeb.

Petrochemický segment v prvních třech měsících roku vykázal nejlepší výsledek za posledních několik let, uvedl Unipetrol. „V petrochemickém segmentu se nám podařilo meziročně zvýšit prodeje o devět procent, což v kombinaci s vysokými maržemi vedlo k provoznímu zisku ve výši jedné miliardy korun. Na maloobchodním trhu se začínají pozitivně projevovat legislativní opatření na omezení šedé zóny,“ komentoval výsledky generální ředitel Unipetrolu Marek Switajewski.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Akcie Unipetrolu se obchodují na pražské burze.