Unipetrol zvyšuje svůj podíl v České rafinérské

Petrochemický holding Unipetrol (ilustrační foto)

Petrochemický holding Unipetrol (ilustrační foto) Zdroj: ctk

Petrochemická skupina Unipetrol koupí od společnosti Shell Overseas Investements podíl v České rafinérské ve výši 16,33 procenta. Zaplatí za něj 27,2 milionu dolarů (asi 520 milionů korun). Unipetrol tak bude mít v České rafinérské 67,55 procenta.

„Transakce přináší kvalifikovanou většinu 67,5 procenta hlasů v České rafinérské, která umožní výrazné zlepšení provozního řízení společnosti a přinese úspory provozních nákladů,“ uvádí generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu Marek Świtajewski. Až dosud měl Unipetrol v České rafinérské podíl 51,22 procenta.

Shell redukuje rafinérské kapacity také v Británii a Německu

Skupina Shell se nyní po celém světě zaměřuje na redukci rafinérských kapacit. Nedávno například prodala rafinerie ve Velké Británii a v Německu. Firma se chce soustředit jen na ty oblasti podnikání, ve kterých může být nejvíce konkurenceschopná. V Česku si například nadále drží rozsáhlou síť čerpacích stanic.

Unipetrol je od roku 2005 součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu. V ČR zaměstnává 3700 lidí. Za tři čtvrtletí letošního roku vykázal konsolidovanou ztrátu 706,1 milionu korun, když loni ve stejném období hospodařil se ztrátou 317,6 milionu korun. Tržby firmy se meziročně snížily o osm procent na 74,3 miliardy korun.

Česká rafinérská provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. Podíl ve společnosti má ještě italská skupina Eni, která drží 32,44 procenta.

Pavel Otto: Vzpomínky na Unipetrol