ÚOHS: Slovensko může převzít kontrolu nad plynaři SPP CNG a SPP CZ

Plynovod

Plynovod Zdroj: CC BY 2.0: Beyond Coal and Gas

Slovensko může převzít kontrolu nad plynárenskými společnostmi SPP CNG a SPP CZ. Transakci schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rozhodnutí je pravomocné. Úřad se případem zabýval na návrh slovenského ministerstva hospodářství.

Slovenský stát schválil loni v září koupi 49procentního podílu v Slovenském plynárenském priemyslu (SPP), který je mateřskou společností obou českých firem. Podíl chce koupit od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH).

Transakce zatím není dokončená. Slovenský stát podnik zcela ovládne podle dřívějších informací pravděpodobně v první polovině letošního roku. „Ministerstvo díky povolené transakci získává výlučnou kontrolu nad společnostmi SPP CNG a SPP CZ, která je dodavatelem plynu v České republice,“ uvedl k rozhodnutí Rafaj.

EPH získal 49procentní podíl a manažerskou kontrolu v SPP od firem EON a GDF Suez loni v lednu. Český holding vyplatil německé a francouzské skupině za jejich podíly celkem 2,6 miliardy eur (71,5 miliardy korun).

V dcerách SPP si EPH kotrolu ponechá

EPH je největším dodavatelem tepla a druhým největším dodavatelem elektřiny v ČR. Skupina zahrnuje více než 30 podniků působících v oblastech těžby hnědého a černého uhlí, výroby elektřiny a tepla, distribuce a dodávky tepla, obchodu s elektřinou a plynem a dalších odvětvích energetiky.

V těžbě hnědého uhlí zaujímá EPH třetí pozici v Německu, kde vlastní společnost MIBRAG, jejíž produkce loni činila zhruba 19 milionů tun.

Akcionáři EPH jsou skupina PPF s podílem 44,44 procenta, dále společnost J&T s podílem 37,04 procenta a podnikatel Daniel Křetínský, který vlastní 18,52 procenta akcií.

EPH si zachová 49procentní podíl v dceřiných společnostech SPP, které se zabývají distribucí plynu, tedy SPP-distribúcia a Eustream. V obou firmách si česká firma udrží i manažerskou kontrolu.