USA trestají výrobce speciální oceli, postižený je i český ArcelorMittal

Výroba oceli

Výroba oceli Zdroj: E15 Petr Horky

Spojené státy uvalily předběžné sankční clo na dovoz speciální elektrické oceli ze sedmi zemí, která se používá v transformátorech. Mezi postiženými je také frýdecko-místecký závod společnosti ArcelorMittal.

Firma loni do USA vyvezla podle amerických statistik 4756 tun této oceli v hodnotě přibližně 180 milionů korun, což odpovídá desetině výrobní kapacity. Než se rozhodne o konečné výši antidumpingového cla, bude dovoz z Frýdku-Místku zatížen přirážkou ve výši 11,45 procenta. Navíc americký dovozce Sujani Enterprises bude hradit přirážku 10,35 procenta.

Americké ministerstvo obchodu zdůvodňuje uvalení sankčního cla tím, že dotčené zahraniční firmy prodávaly ocel na americkém trhu za nižší cenu, než jakou považuje za férovou.

Kromě českého výrobce jsou na seznamu potrestaných ještě firmy z Číny, Německa, Japonska, Koreje, Polska a Ruska. „Předběžná cla jsou výsledkem zhruba šestiměsíčního intenzivního dotazníkového šetření ze strany americké vlády a dále analýz poskytnutých přímo naší firmou a našimi právními zástupci v USA,“ říká Radim Konečný, finanční ředitel ArcelorMittal Frýdek-Místek.

Právě díky součinnosti dopadl ve srovnání s konkurencí frýdecko-místecký výrobce poměrně dobře. Čínská společnost Baoshan Iron & Steel, německý Thyssen Krupp Electrical Steel či japonské ocelárny Nippon Steel & Sumitomo Metal a JFE Steel na americký dotazník neodpověděly.

Víc než stoprocentní clo

Ministerstvo obchodu proto na jejich výrobky uvalilo clo výrazně přesahující 100 procent. Nejhůře je na tom Thyssen Krupp s přirážkou 241,91 procenta. Spolupráci odmítli také polský a ruský výrobce, kterým ministerstvo vyměřilo clo 99,51 a 119,88 procenta.

Na nízké ceny konkurence upozornily americké ministerstvo tři tamní ocelárny. Prozatímní clo se uplatní už na dovozy za předchozích 90 dnů.

Konečná výše antidumpingových cel bude známa letos v září. „Zástupci americké vlády budou námi poskytnuté informace fyzicky kontrolovat přímo v naší společnosti v květnu a červnu. Naší snahou je dosáhnout co nejnižšího cla,“ dodává Konečný.
Česko je z potrestaných sedmi zemí druhým největším dovozcem speciální oceli pro transformátory. Předstihli ho jen japonští výrobci, kteří do USA vyvezli přes 15 tisíc tun materiálu v hodnotě 41 milionů dolarů.