USA vyšetřují, zda čínští oceláři nevyužívali ukradené informace

Ocelárna, ilustrační foto

Ocelárna, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Američtí regulátoři začali vyšetřovat, zda čínští výrobci oceli nevyužívali ukradená obchodní tajemství americké ocelářské společnosti U.S. Steel. Tvrdí to tamní Komise pro mezinárodní obchod (ITC). Čína už v řadě zemí čelí kritice, že světový trh zaplavuje levnou ocelí. Nejnovější případ napětí tedy zřejmě ještě zvýší.

ITC uvedla, že ocelářská společnost United States Steel se na ni obrátila se stížností, podle které její konkurence využila informace o výrobě oceli, které v roce 2011 ukradli čínští vládní hackeři. Americká ocelárna požaduje, aby byl zastaven dovoz karbonové a slitinové oceli, při jejichž výrobě byly ukradené informace využity. Čínské ministerstvo obchodu obvinění označilo za nepodložené a za jasný případ obchodního ochranářství.

Peking již ve Spojených státech a v Evropě čelí kritice, že vyváží ocel za nespravedlivě nízké ceny, aby zmírnil přebytky na svém přezásobeném trhu. Podle západních vlád jsou kvůli tomu ohroženy tisíce pracovních míst. Evropská unie po protestech ocelářů zahájila tento měsíc vlastní vyšetřování vývozu oceli z Číny.

Američtí vyšetřovatelé zmínili hackerský útok na ocelárnu U.S. Steel z roku 2011 v obvinění, které před dvěma lety vznesly vůči pěti čínským armádním funkcionářům. Podezírají je, že prováděli hackerské útoky na americké firmy s cílem dostat se k obchodním tajemstvím. Čína tehdy obvinění označila za vykonstruovaná.