V aukci dTestu změnilo dodavatele energií 22 tisíc domácností

Plyn, ilustrační foto

Plyn, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

V největší české hromadné aukci energií nakonec změní dodavatele přes 22 tisíc domácností. Přejdou na rok k vítězi aukce, kterým se stala společnost Europe Easy Energy ze skupiny Bohemia Energy. Únorové aukce se zúčastnilo 67 tisíc domácností, dalších více než deset tisíc se u dTestu, který aukci pořádal, zaregistrovali jako náhradníci.

Dodavatele změnila zhruba čtvrtina účastníků aukce. „S tímto podílem jsem od začátku počítali. Ze zkušeností s podobnými aukcemi v západní Evropě jsme odhadovali, že z účastníků nakonec dodavatele změní 20 až 30 procent domácností,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního servisu dTestu. Měnit dodavatele se nakonec nechtělo těm domácnostem, u kterých se úspora pohybovala v řádu stokorunu za rok. Některé si stávající dodavatelé udrželi dodatečnou lepší nabídkou.

Domácnosti se rozhodovali podle individuálně spočítaných nabídek, které vycházely z vítězné ceny v aukci. Průměrné úspory proti stávajícím ceníkům se u elektřiny pohybovaly v jednotlivých krajích od 2131 do 3799 korun za rok. Nejvíce ušetří domácnosti ve Středočeském kraji, nejméně v Praze. „V Praze je to dáno tím, že lidé bydlí v bytech, které mívají nižší spotřebu. Přesto v Praze nabídky z aukce využilo nejvíce účastníků. Novou smlouvu na dodávky elektřiny podepsalo přes tři tisíce domácností, u plynu se počet dostal nad dva tisíce,“ dodává Zelený.

U plynu se průměrná úspora pohybovala v krajích od 7088 korun za rok v Praze po 10245 korun v Ústeckém kraji. Domácnosti ale mohly ušetřit i více než 14 tisíc korun. Tato čísla vyplývají z vývoje cen plynu na burzách. V únoru, kdy se aukce konala, velkoobchodní ceny plynu meziročně spadly o více než 40 procent. Stávající ceníky obchodníků na tento pokles v té době ještě nereagovaly. Na příští topnou sezonu však budou o desítky procent zlevňovat i ostatní dodavatelé.

Celkem domácnosti uzavřely s Europe Easy Energy přes 32 tisíc smluv na dodávky elektřiny a plynu. „Dodavatele obou komodit změnilo 46 procent účastníků. 40 procent uzavřelo jen smlouvu na elektřinu a 14 procent nakoupili jen plyn,“ vysvětluje Martin Černý, ředitel dTestu. Europe Easy Energy za každou smlouvu zaplatí provizi, jejíž výši dTest nezveřejnil. O tento výnos se spotřebitelská organizace podělí se společností Pricewise, která aukci organizovala. Z výnosu se zaplatí náklady na související kampaň.

„Doufáme, že provize nakonec všechny náklady pokryjí, i když smlouvy nakonec podepsala jen čtvrtina zúčastněných domácností. I kdybychom nakonec měli ztrátu, nebudeme to považovat za neúspěch. Povedlo se nám totiž poučit spotřebitele a nastavit korektní obchodní podmínky pro účastníky aukce,“ tvrdí Černý. Příští rok by se aukce mohla podle Černého zopakovat.