V bodu zlomu: Kostelecké uzeniny výrazně snížily ztrátu

Výroba Kosteleckých uzenin

Výroba Kosteleckých uzenin Zdroj: Euro Martin Pinkas

Ještě v létě hovořil majitel Agrofert Holdingu miliardář Andrej Babiš o Kosteleckých uzeninách jako o nekonečném příběhu. Tradičnímu výrobci uzenin s charakteristickým logem se stále nedařilo natrvalo se vymanit ze ztrát, které předloni dosáhly rekordních 327 milionů korun. A navíc se stále střídalo vedení.

Loni se zřejmě podařilo přece jen nastartovat obrat. Výsledkem je výrazné snížení ztráty na 102,4 milionu korun a nárůst tržeb o 5,5 procenta na 4,96 miliardy korun, vyplývá z auditovaných výsledků. „Za poslední dva měsíce loňského roku jsme dokonce v hospodářském výsledku z běžné činnosti už dosáhli kladných čísel,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel Kosteleckých uzenin Jan Hanuš.

Za celý rok jsou ale Kostelecké uzeniny stále ve ztrátě, neboť do loňského výsledku musely zohlednit důsledky předchozích operací, které prováděly od roku 2007.

„Šlo o desítky milionů. Týkalo se to například dodatečných bonusů od zákazníků, vracení dotace z roku 2007 nebo toho, že budeme zpětně k 1. lednu fúzovat se skupinou Zedníček, v níž některé dceřiné firmy mají záporné jmění,“ zdůraznil šéf společnosti, která předloni zaměstnávala 1950 pracovníků. „Celkově jsme se ještě do kladných čísel nedostali, ale na druhé straně máme za sebou tlustou čáru. Věřím, že máme dobře našlápnuto,“ dodal k výhledům pro letošní rok.

Hospodářské výsledky Kosteleckých uzeninHospodářské výsledky Kosteleckých uzenin | Kostelecke uzeniny