V Bostonu vyjel první trolejbus opravený Škodou Electric

První modernizovaný trolejbus Škody Electric vyjel do provozu v Bostonu

První modernizovaný trolejbus Škody Electric vyjel do provozu v Bostonu Zdroj: Skoda Electric

První modernizovaný trolejbus Škody Electric vyjel do provozu v Bostonu. Plzeňský podnik v USA zrekonstruuje 32 svých vozů spolu s místní firmou MMA. Škoda tam uzavřela kontrakt na kompletní modernizaci 32 kloubových trolejbusů za 100 milionů korun.

„Na modernizaci se pracuje v sídle MMA, v nejsevernější části USA ve městě Limestone ve státě Maine,“ uvedl projektový manažer Marek Rottenborn. Škodovka tam má odborníky na projekty, specialisty na montáž a techniky zkušebny a je zodpovědná za testování. V elektrické části vozu odborníci modernizují a kontrolují střešní kontejnery a dieselgenerátory, upravují sběrací systém, ale také kontrolují vozy, řekl Rottenborn. V Bostonu se vozy testují a zákazník je přebírá.

Škoda Electric tím navázala na svoji dodávku z let 2004 až 2005, kdy společně s firmou Neoplan USA vyrobila 32 vozů pro Boston. Celkem už prodala do USA stovky trolejbusů. Šlo například o 57 vozů do Daytonu v letech 1995 až 1999 a 273 trolejbusů do San Franciska v letech 2001 až 2004. Letos v létě začaly sloužit v trolejbusech pro Seattle a San Francisco nové motory z Plzně. Tento projekt s možnými opcemi může dosáhnout až 530 trolejbusů. Kontrakt je zatím podepsán na 201 vozů. První vozy už začaly jezdit s cestujícími.

Podle ředitele divize Trolejbusy Karla Majera jsou USA perspektivní pro mnoho dalších obchodních příležitostí. Firma tam například jedná s místními partnery o projektech na elektrobusy.

Škoda Electric s 800 zaměstnanci loni utržila rekordních 6,2 miliardy korun, což byl téměř dvojnásobek oproti roku 2013. Letos výrobce trolejbusů plánuje prodeje za 5,6 miliardy korun. Loni vyrobil rekordních 298 trolejbusů, meziročně trojnásobek, které zajistily 55 procent tržeb. Letos jich chce prodat 270 až 280.