V Británii vyroste nejvýkonnější offshore větrná farma světa

offshore větrná farma

offshore větrná farma Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Statkraft via Flickr

Nejvýkonější offshore větrný park na světě dostal zelenou. Britská vláda odsouhlasila stavbu projektu Hornsea Project Two, který by měl vyrůst necelých sto kilometrů od pobřeží v severovýchodní Anglii. Celkem 300 turbín má mít výkon 1,6 gigawattu.

Hornsea Project Two by měl být hotový do roku 2020 a měl by vyrábět dostatek energie pro 1,6 milionu britských domácností. „Projekt takového rozsahu nám pomůže v našem úsilí snižovat cenu elektrické energie z offshore větrných elektráren a demonstruje naše odhodlání investovat ve Spojeném království,“ Brent Cheshire z dánské společnosti DONG Energy, která park bude stavět.

mapa projektu Hornsea Project Twomapa projektu Hornsea Project Two | Repro http://arstechnica.co.uk/Mapa projektu Hornsea Project Two

Hornsea Project Two, který přijde na šest miliard liber ( představuje velkou vzpruhu pro britskou energetiku. DONG Energy by totiž kvůli stavbě měla vytvořit na 2500 pracovních míst. Projekt samotný by měl vyjít na šest miliard liber (187 miliard korun).

Dánská společnost DONG Energy v současné době pracuje na několika významných offshore projektech u pobřeží Spojeného království, včetně projektu Hornsea Project One o výkonu 1,2 gigawattu, který by měl být dokončen již v roce 2020, jak připomněl web oenergetice.cz.

Velká Británie patří k dominantním hráčům v oblasti offshore větrných elektráren. Instalovaný výkon země přesahuje pět gigawattů. Do pěti let by se měl tento výkon zdvojnásobit. „Offshore větrné zdroje by měly do roku 2020 pokrýt deset až patnáct procent poptávky po elektrické energii ve Spojeném království,“ prohlásil říká Huub den Rooijen z organizace The Crown Estate.

Offshore elektrárny mají 25 let
Offshore větrné elektrárny nemají dlouhou historii. První instalace se objevila v roce 1991 právě v Dánsku. Světovým lídrem v odvětví větrné energetiky je Evropa. V instalované kapacitě drží prvenství Velká Británie, druhé je Dánsko, třetí Belgie.