V Česku se letos vyrobí 1,3 milionu vozů, odhaduje viceprezident svazu dovozců

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: ctk

Výroba v TPCA
Výroba v kolínské továrně TPCA
TPCA
Škoda Auto
Škoda Auto do závodu v Kvasinách investuje 213 miliard
23
Fotogalerie

Výroba osobních aut v České republice letos překročí 1,3 milionu vozů, a překoná tak loňský rekord, který byl těsně pod touto hranicí. Nasvědčují tomu výsledky výrobců za první tři čtvrtletí, které jsou o sedm procent lepší než loni. Na konferenci k automobilovému průmyslu v Brně to řekl viceprezident Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Bohdan Wojnar.

Růst výroby potvrdily největší tuzemské automobilky, tedy kolínská TPCA, Škoda Auto i Hyundai. TPCA letos vyrobí 224 tisíc aut, což je o dvě procenta více než v loňském roce. Nošovický Hyundai plánuje letos vyrobit 350 tisíc vozů, což je o 8000 více než loni. Výrazně roste poptávka po vozidlech kategorie SUV. Zatímco loni jejich podíl tvořil 59 procent, letos už je to 70 procent.

Podle Wojnara, který je členem představenstva Škody Auto, roste i výroba ve škodovce. Za prvních devět měsíců firma vyrobila o šest procent více aut než loni. "Očekávám, že toto tempo udržíme i do konce roku," uvedl Wojnar. Loni z továren Škody sjelo v ČR téměř 737 tisíc vozů.

Wojnar připomněl, že tržby firem v autoprůmyslu se loni dostaly na úroveň jednoho bilionu korun, letos prý může být tato hranice překonána. "Letošní rok bude bezesporu patřit k rokům velice úspěšným," uvedl Wojnar.

Už nyní by se ale podle něj měly obor i stát zaměřit na budoucnost. Problémem je dostupnost pracovní síly. V ČR podle Wojnara chybí i infrastruktura. Výzvou pro obor jsou digitální inovace. "Česká republika musí vytvářet lepší podmínky pro podnikání, nemůžeme jen stavět na tom, že máme výhodnou geografickou polohu. Jsme v dobré kondici, ale nemůžeme usínat na vavřínech," dodal Wojnar.