V Česku už stojí 200 energeticky úsporných projektů za 2,5 miliardy korun

Energetickému hospodaření Národního divadla pomohla i instalace solárních panelů na střechu Nové scény

Energetickému hospodaření Národního divadla pomohla i instalace solárních panelů na střechu Nové scény Zdroj: ctk

Stavebníci stále častěji budují nové projekty s ohledem na jejich energetickou úspornost. Podle Asociace poskytovatelů energetických služeb bylo v Česku zatím realizováno 200 energeticky úsporných projektů v hodnotě dvě a půl miliardy korun. Tyto služby využívají především města, která jsou investorem asi třetiny projektů.

Trh energetických služeb se zaručeným výsledkem roste v poslední dekádě rychlostí 17 procent ročně. „Nejčastěji se tato metoda využívá ve školství, zdravotnictví, v kulturních a sportovních zařízeních, v hotelích a průmyslových objektech,“ uvedl Ivo Slavotínek z Asociace poskytovatelů energetických služeb ČR (APES).

Energeticky úsporné projekty nejčastěji realizují zejména města (kolem 33 procent). Po nich následují kraje s 22 procenty, ministerstvo zdravotnictví s 18 procenty a soukromé firmy s 13 procenty ze všech realizací.

Efekt i pro místní ekonomiku

Výhoda energeticky šetrných budov spočívá zejména v nízké energetické závislosti, což se pak příznivě promítá i do cen za dodávky energií. Samotná stavba a zateplování má pozitivní efekt na místní ekonomiku. Provádějí je zpravidla místní malé a střední firmy a i energie na provoz často pocházejí z místních zdrojů.

Česká republika je však v tomto směru stále oproti sousedním zemím, například Německu, pozadu. „Problémem není ani tak proces výstavby nízkoenergetických domů a zateplování, jako spíš procesní záležitosti a nekoncepční kroky v legislativních postupech,“ vysvětluje Lubomír Valenta, marketingový manažer společnosti Lomax, která energeticky šetrné výrobky nabízí.

Asociace poskytovatelů energetických služeb ČR v současné době sdružuje 24 společností, které se věnují poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem, jak je definuje zákon o hospodaření energií. Tato služba má v ČR více než dvacetiletou tradici.