V Dukovanech odstavili i třetí blok, kontrolují sváry na potrubí

Jaderná alektrárna Dukovany

Jaderná alektrárna Dukovany Zdroj: Tomas Blazek, Sedmicka

V Jaderné elektrárně Dukovany časně ráno přestal dodávat elektřinu do sítě třetí blok. Od pátku je už mimořádně odstaven blok číslo 2. V obou blocích budou odborníci několik týdnů kontrolovat sváry. Další ze čtyř dukovanských bloků už stojí od konce srpna kvůli pravidelné údržbě. Dodávky proudu z Dukovan tak ode dneška klesly na čtvrtinu.

U bloku číslo tři začali energetici snižovat výkon v pátek kolem 22:00. „Kolem půlnoci jsme odfázovali první a dnes krátce před 03:30 i druhou turbínu,“ řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.. Po odstavení se oba bloky budou dva dny vychlazovat. Pak začnou přípravy na rentgenování. Z potrubí kvůli tomu bude odstraněna izolace a vypuštěna voda. Energetici pořídí nové rentgenové snímky svárových spojů v jaderné i nejaderné části obou bloků. Sváry je podle Bezděka potřeba zkontrolovat, protože se ukázalo, že některé jejich starší rentgenové snímky nejsou dobře čitelné.

Neplánované odstávky potrvají několik týdnů, zřejmě nejméně čtyři. Délku odstávek ČEZ upřesní v následujících dnech. Bezděk uvedl, že elektrárna se nyní domlouvá s dodavatelskými firmami.

Jaderná elektrárna Dukovany má výkon 2000 megawattů. Pokrývá pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Zároveň stojí i jeden z temelínských bloků. V České republice tak bude podle čtvrtečního vyjádření firmy ČEZ chybět více než polovina výrobních kapacit jaderných elektráren. Nedostatek elektřiny v ČR podle firmy ČEZ nehrozí, protože odstavované bloky Dukovan budou nahrazeny najetím dalších zdrojů. Provoz české přenosové soustavy podle provozovatele přenosové soustavy ČEPS mimořádná odstávka v Dukovanech neovlivní.

Dukovanský blok číslo jedna byl koncem srpna odstaven v souladu s ročním harmonogramem. Podle plánu by měl začít znovu dodávat elektřinu 26. října.

ČEZ letos potřebuje získat nové povolení pro provoz prvního dukovanského bloku a do konce příštího roku také novou licenci pro provoz druhého bloku. U zbývajících dvou bloků současné povolení k provozu vyprší 31. prosince 2017.